Satiksmes ministrijas paziņo, ka gaidāmi jaunumi un izmaiņas, kuras skars pilnīgi visus autovadītājus!

Lai īstenotu savus uzdevumus, Satiksmes ministrija sadarbojas ar dažādām valsts un pašvaldību iestādēm, nevalstiskajām organizācijām, privāto sektoru un starptautiskajiem partneriem.

Ministrija veic regulāru monitoringu un analīzi, lai novērtētu politikas efektivitāti un nepieciešamības gadījumā veiktu korekcijas, nodrošinot, ka transporta un sakaru jomas attīstība atbilst valsts ilgtermiņa stratēģiskajiem mērķiem un sabiedrības vajadzībām.

Ministrija skaidro, ka, lai veicinātu resursu lietderīgu izmantošanu, Ceļu satiksmes likuma grozījumi paredz atteikšanos no vizuālās informācijas uzlīmēm (tehniskās apskates uzlīmēm), kas apliecina transportlīdzekļa derīguma termiņu, attiecībā uz automobiļiem, motocikliem, piekabēm un militārajiem transportlīdzekļiem.

Šī izmaiņa ir daļa no plašākas iniciatīvas, lai samazinātu administratīvo slogu un veicinātu modernāku un efektīvāku sistēmu, kas izmanto digitālos reģistrus un datubāzes.

 

Šādā veidā tiek nodrošināta ātrāka un precīzāka informācijas apmaiņa starp institūcijām un transportlīdzekļu īpašniekiem, kā arī tiek samazināts papīra un citu fizisko resursu patēriņš.

Lasi vēl: Lietains jūnijs un svelmains augusts: sinoptiķi ir pateikuši, kam gatavoties šovasar un tas būs skarbi

Turpmāk fakts, ka transportlīdzeklim ir veikta valsts tehniskā apskate un ir dota atļauja dalībai ceļu satiksmē, tiks apliecināts ar ierakstu reģistrā, kā arī ar personai izsniegtu tehniskās apskates novērtējuma apliecinošu protokolu.

Papildus tam jebkurai personai, izmantojot Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) nodrošinātos e-pakalpojumus, būs iespēja bez maksas pārbaudīt transportlīdzekļa tehniskās apskates veikšanu un tās derīguma termiņu.

Satiksmes ministrija norāda, ka Ceļu satiksmes likumā ir veiktas vairākas izmaiņas, kas ievieš stingrākas prasības un atbildību transportlīdzekļu vadītājiem.

Grozījumi likumā paredz, ka ārvalstniekiem ir jādeklarē trešajā valstī reģistrēta transportlīdzekļa izmantošana ceļu satiksmē Latvijā. Šis pienākums attiecas uz jebkuru personu, kura ar trešajā valstī reģistrētu transportlīdzekli piedalās ceļu satiksmē. Likumā tagad ir noteikta administratīvā atbildība par šī deklarēšanas pienākuma neizpildi. Tāpat likumā ietverta administratīvā atbildība par elektroskrejriteņa nereģistrēšanu.

Vairākās valstīs, tostarp dažās Eiropas Savienības dalībvalstīs, vairs nelīmē uzlīmes uz automašīnu stikliem, lai apliecinātu tehniskās apskates veikšanu. Šajās valstīs tiek izmantotas digitālās sistēmas un reģistri, kas ļauj uzraudzības un kontroles iestādēm elektroniski pārbaudīt transportlīdzekļa atbilstību tehniskajiem standartiem. Starp šīm valstīm ir:

Vācija: Vācijā tehniskās apskates uzlīmes uz numura zīmēm joprojām tiek izmantotas, bet uzlīmes uz stikla par tehnisko apskati vairs nav nepieciešamas. Informācija par tehniskās apskates derīgumu tiek glabāta elektroniskajos reģistros.

Nīderlande: Nīderlandē tehniskās apskates informācija tiek glabāta digitālajā datubāzē, un transportlīdzekļa īpašniekiem vairs nav jālīmē uzlīmes uz stikla.

Zviedrija: Zviedrijā tehniskās apskates uzlīmes ir atceltas, un visa informācija par transportlīdzekļa tehnisko stāvokli tiek glabāta valsts reģistros.

Lielbritānija: Lielbritānijā kopš 2014. gada vairs nelīmē uzlīmes uz transportlīdzekļu stikliem, lai apliecinātu tehniskās apskates veikšanu. Šī informācija tiek pārvaldīta elektroniski.

Igaunija: Igaunijā arī ir atteikušies no tehniskās apskates uzlīmēm, un nepieciešamā informācija tiek uzglabāta elektroniskajās sistēmās.

Šajās valstīs elektroniskā sistēma nodrošina vienkāršāku un efektīvāku veidu, kā uzraudzīt transportlīdzekļu tehnisko stāvokli un atbilstību ceļu satiksmes drošības prasībām.

Leave a Comment