Saglabājiet ziedus svaigus pēc iespējas ilgāk! Lasiet, kā to izdarīt!

Mīkstajos ziedu kātiņos ar naža galu izveido 1 – 2 nelielus iegriezumus, bet uz resnajiem kātiņiem – ar tīru adatu pāris dūrienus. Ceriņu kātu galus, rožu un krizantēmu kātus saskalda vai salauž ar āmuru. Gladiolām, lefkojām un lauvmutītēm noplēš augšējos pumpurus, bet lilijām un tulpēm ar pinceti jānoņem putekšņlapas. Ziedu kātus liek ūdenī attiecībās 1/3 vai ½ no ziedu garuma. Lai ūdens pēc iespējas ilgāk turētos svaigs, tajā var ielikt aktivētās ogles tabletīti vai sudraba monētu.

Kad mainīsiet ziediem ūdeni, atkal nepieciešams atjaunot griezuma vietas un apšļakstīt kātus ar ūdeni. Rozēm, ceriņiem un gerberām jaunos iegriezumus veic zem ūdens. Vāzi nepieciešams ļoti rūpīgi pārmazgāt ar karstu ūdeni un ziepēm. Ļoti veiksmīgi un labi vāzes iekšieni var attīrīt ar avīzes palīdzību.

Pa nakti ļoti ieteicams visus ziedus ietīt samitrinātās salvetēs.

Pēdējā laikā ziedu ilgākai saglabāšanai ļoti aktuāls kļuvis speciāls pulveris, kas saucās “Kristāls” (“Chrystal”).

Lai saglabātu ziedus svaigus pēc iespējas ilgāk, izmanto arī:

Tulpēm, frēzijām, lupīnām un ziemasterēm izmanto 2 – 3%  cukura maisījumu. Neļķēm, lefkojām, lauvmutītēm un gaiļpiešiem – pie ūdens pievieno 3 tējkarotes cukura, 2 ēdamkarotes etiķa un pāris citronskābes kristāliņus. Dālijām, rozēm un krizantēmām – viena tablete aspirīna uz vienu litru ūdens. Ceriņiem derēs arī citronskābe (2 – 3 g uz vienu litru ūdens). Narcisēm un tulpēm derēs vājš kālija permanganāta šķīdums.

Novītuši ziedi – rekomendējam uz 2 – 3 stundām ielikt tos spainī ar ūdeni, vēlams līdz pat zieda galviņām. Rozes (izņemot baltās) liek ūdenī pilnībā. Ceriņu, jasmīnu, rožu, dāliju, neļķu, hortenziju un cīniju kātus var apgriezt par 1 – 2 cm un ielikt karstā ūdenī. Resnākos zarus karstajā ūdenī jāatstāj uz vienu minūti, bet tievākos – 30 sekundes. Šīs procedūras laikā tvaikiem nekādā gadījumā nevajadzētu nokļūt uz pašiem ziediem vai to lapām. Pēc 30 – 40 minūtēm ziedi sāks atdzīvoties.

Ziedu pušķi, kuru “likt lietā” būs nepieciešams vien pēc pāris dienām, ietiniet mitrās salvetēs, pēc tam polietilēna maisiņā vai plēvē, sasien visu un liek aukstā vietā, piemēram, ledusskapja apakšējā plauktā. Šādā veidā lieliski var uzglabāt tulpes, rozes, peonijas, lilijas un gladiolas. Pirms ziedus liek ūdenī, jāatceras par galu apgraizīšanu vai iegriešanu stublājā.

Nekādā gadījumā ziedus nevajadzētu atstāt caurvējā, tiešos saules staros vai arī tuvu jebkādām sildierīcēm un siltuma avotiem.

Ir novērots, ka lilijas un rozes viena otru spēj ļoti labvēlīgi ietekmēt. Jebkuru citu ziedu klātbūtni necieš neļķes, narcises, kreimenes un orhidejas. Nevajadzētu kopā likt tulpes un neaizmirstules, dzeltenās prīmules un muskares, tumši sarkanās un tējas rozes.

Ziedu vīšanu paātrina blakus stāvoši puķzirņi, kā arī augļi un dārzeņi, kas izdala etilēna gāzi.

Neaizmirstiet dalīties arī ar citiem! Šādi ieteikumi noderēs dzīvē ikvienam.

Avots: zacep.com

Leave a Comment