Sadarbībā ar ”Hesburger”, Neste ražos dīzeļdegvielu no izlietotas cepamās eļļas

Sadarbībā ar Hesburger, Neste ražos atjaunojamo dīzeļdegvielu no izlietotas cepamās eļļas, kas savākta no vairāk nekā 300 restorāniem.

Neste un Baltijā un Somijā lielākā ātrās apkalpošanas restorānu ķēde Hesburger uzsāks nozīmīgu aprites ekonomikas sadarbību. Izlietota cepamā eļļa no vairāk nekā 300 Hesburger restorāniem Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Somijā tiks pārstrādāta, lai ražotu Neste My atjaunojamo dīzeļdegvielu. To savukārt Hesburger izmantos lielākajā daļā savu transportlīdzekļu Somijā, samazinot siltumnīcefekta gāzu izmešus šiem transportlīdzekļiem par līdz pat 90%* salīdzinājumā ar fosilās dīzeļdegvielas izmantošanu.

“Mēs samazinām radītos izmešus, ieguldot augu proteīna produktos un energoefektivitātē, kā arī efektīvi plānojot savas piegādes. Pārstrāde un aprites ekonomika arī ir bijuši svarīgi fokusa punkti mūsu aktivitāšu attīstībā, un šī aprites ekonomikas sadarbība ar Neste lieliski atbilst mūsu mērķiem, raksta neste.lv

Katru gadu mūsu restorāni Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Somijā saražo līdz pat 420 tonnām izlietotas cepamās eļļas, kas tiek savākta un transportēta, cik ekoloģiski vien iespējams. Neste savukārt izmanto cepamo eļļu un citus organiskos atkritumus un izejmateriālu pārpalikumus, lai ražotu atjaunojamo dīzeļdegvielu izmantošanai arī Hesburger kravas automobiļos.

Tā kā izmantoto cepamo eļļu savāc automašīnas, kas restorāniem piegādā preces, tad sadarbības rezultātā neradīsies papildu nobraukums,” saka Ieva Salmela, Hesburger Starptautiskās attīstības un mārketinga direktore.

“Lai cīnītos pret klimata pārmaiņām, nepieciešama cieša sadarbība starp uzņēmumiem. Šī aprites ekonomikas sadarbība ar Hesburger ir konkrēts piemērs, kā sadarbība var uzlabot ilgtspēju.

Vienlaikus mūsu rīcība klimata jomā rada vērtību patērētājiem, kas apmeklē Hesburger restorānus, jo cepamā eļļa, kas tiek lietota to frī kartupeļu pagatavošanā, var tikt izmantota kā izejviela atjaunojamajai dīzeļdegvielai, lai samazinātu transporta radītos izmešus. Šādi mēs varam sniegt patērētājiem iespēju pieņemt atbildīgākus ikdienas lēmumus par pirkumiem Baltijas reģionā un Somijā,” norāda Neste ilgtspējas partnerību vadītāja Heidi Peltonena (Heidi Peltonen).

Hesburger transportlīdzekļi, kas sāks izmantot Neste atjaunojamo dīzeļdegvielu, gadā nobrauc apmēram 680 000 kilometru. Aizstājot fosilo dīzeļdegvielu ar Neste atjaunojamo dīzeļdegvielu, ik gadu samazinātais siltumnīcefekta gāzu izmešu daudzums pielīdzināms tam, it kā pa Somijas ceļiem vienu gadu vairs nebrauktu 350 privātās automašīnas.

* Metodoloģija dzīves cikla izmešu un izmešu samazināšanas aprēķināšanai atbilst Eiropas Savienības Atjaunojamās enerģijas direktīvai (2009/28/EC).

Turpinājumu lasiet tālāk

Leave a Comment