ReTV: daļa iedzīvotāju jau sāk domāt par ar gāzi kurināmo māju pārdošanu

Privātmāju iedzīvotājiem par gāzi jāmaksā pat četras reizes vairāk

Mājsaimniecības, kuras apkurē izmanto dabas gāzi, nepatīkami pārsteidzis uzņēmuma “Latvijas gāzes” nesen saņemtais izlīdzinātā maksājuma grafiks.

Daudziem būs jāmaksā pat teju četras reizes vairāk. Nekustamo īpašumu mākleri jau saredz tendenci, ka dzīvokļu vai māju īpašnieki, kur apkure ir ar gāzi, domā par īpašuma pārdošanu.

Valmierietes Kristīnes Auziņas ģimenē dabas gāzi mājoklī izmanto ūdens uzsildīšanai un apkurē. Turpmāk par gāzi ik mēnesi jāmaksā teju 4 reizes vairāk.

Kristīne Auziņa, privātmājas īpašniece: “Ja mēs 2020.gadā maksājām ap 60 eiro; 2021.gadā bija vairāk par 70 eiro; šogad mūs iepriecināja jau ar 283 eiro rēķinu.”

Ģimene pagaidām māju pārdot nevēlas, bet vēl meklē dažādus risinājumus kā izmaksas par apkuri samazināt. Uzstādīti saules paneļi, vēl tiek domāts par siltumsūkni, bet tās visas ir pamatīgas izmaksas.

Kristīne Auziņa:

“Nepatīkami, milzīga izmaksu daļa, kas nāk klāt par neko un tam ir arī zināms emocionālais fons. Jo zinām, ka maksājam četras reizes vairāk par to pašu gāzi no Krievijas, kas, ņemot vērā notikumus, pēc 24.februāra, notikumus Ukrainā ir emocionāli nepatīkami.”

Tikmēr Kristīnes kaimiņš jau aizvadītajā ziemā saskārās ar strauji augošām izmaksām par gāzi. Viņš norēķinus veic pēc ikmēneša patēriņa.

Janeks Ekurs, privātmājas īpašnieks Valmierā :”Novembrī, kur parasti ir ap 100 līdz 120 eiro, tad mums jau novembrī atnāca rēķins par 500 eiro. Tagad vasaras mēnešos, kad mēs parasti maksājam 11 līdz 15 eiro, izmantojot tikai silto ūdeni, mēs šobrīd maksājam 60 līdz 70 eiro par to pašu daudzumu.”

Pēc šobrīd spēkā esošā tarifa Janekam par gāzes apkuri ik mēnesi varētu būt jāmaksā vairāk nekā 700 eiro.

Janeks Ekurs: “Ir jāmeklē kādas citas alternatīvas. Cita alternatīva arī tiek… Manā skatījumā malkai vai granulām arī tiek nesamērīgi celta cena. Jā, mēs esam izskatījuši arī ūdens gaisa siltumsūkņa uzstādīšanas iespēju, bet, ja viņš kādreiz maksāja 7, 8 tūkstošus eiro, tad tagad mūsu privātmājai tāme atnāca par 19 tūkstošiem eiro.”

Janeks ReTV Ziņām atzīst, reiz jau dzīvojis ārpus Latvijas un ja rēķini turpinās augt, viņš atkal apsvērs iespēju valsti pamest. Arī sociālajos medijos cilvēki dalās pārdomās, ka sekos privātie maksātnespējas procesi vai pat nāksies pārdot savu īpašumu.

SIA Latio speciāliste ReTV Ziņām stāsta – jau šobrīd vērojama tendence, ka gados vecāki cilvēki vēlas pārdot četru vai trīs istabu dzīvokļus, lai iegādātos mazākus un ekonomiskākus mājokļus. Tikmēr privāto māju īpašnieki vēl meklējot dažādas alternatīvas kā izmaksas par siltumu samazināt.

Elīna Dūce, SIA “Latio” nekustami īpašumu darījumu speciāliste: “Ja ir gāzes apkure, tad meklē iespējas ietaupīt ar to pašu gāzes apkuri, uzliekot regulējamus radiatorus, vai meklē papildus iespējas ar ko māju apkurināt. Tirgū jau nav tik daudz šo te energoefektīvo māju, ja viņš arī pārdotu šo te savu namu ar gāzes apkuri, viņam nebūtu īsti citu alternatīvu.”

Kā iedzīvotājiem palīdzēt valdībā skaidra plāna aizvien nav. Vien pēc nedēļas Ministru kabinetā lems, kurš un kādu atbalstu gaidāmajā apkures sezonā saņems. Ekonomikas ministrijā norāda, ka pašlaik strādā pie tā, lai iedzīvotāji, kuri par gāzi norēķinās ar izlīdzināto maksājumu valsts atbalstu saņemtu jau par augustu un septembri. Sākotnēji bija iecerēts 350 miljonus izlietot apkures sezonā – no šā gada oktobra līdz aprīlim.

Andris Čuda, Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs (NA): “Būs uzdevums šim te pakalpojuma sniedzējam pārrēķināt arī izlīdzināto maksājumu un sūtīt koriģēto rēķinu, visticamāk jau septembra mēnesī par jūliju un augustu, kad viņi būtu tā kā samazināti.”

Pēc ReTV aprēķiniem mājsaimniecībām, kurām pašlaik noteikts tarifs, piemēram, 144 eiro par megavatstundu, valsts kompensēs aptuvenu 38 eiro par megavatstundu. Ja iedzīvotāji nespēšot segt aizvien augstos rēķinus par gāzi, jāvēršas vietējā pašvaldībā ar lūgumu piešķirt maznodrošinātā statusu un mājokļa pabalstu. Tai pat laikā, kā ReTV apstiprina Ekonomikas ministrijā, jau janvārī visdrīzāk gaidām kārtējais gāzes tarifu pieaugums. Tas nozīmēs vēl vienu smago sitienu pa mājsaimniecību maciņiem.

Leave a Comment