Pirmo reizi kopš 2017.gada “ESTOFEX” Latviju iekļauj visaugstākajā – 3.līmenī. Galvenie draudi no negaisiem šodien

Šodienas hodogrāfs ir garš un spēcīgi izliekts, kas norāda uz izteiktu “streamwise vorticity” 1-2 km augstumā. Šāda situācija ievērojami palielina tornādo iespējamību (Psbl. Haz. Type: TOR).

No rietumiem tuvojas aukstā atmosfēras fronte ar spēcīgu lineāru forsāciju, tādēļ ir svarīgi sekot līdzi situācijas attīstībai. Ja fronte virzīsies ātrāk, negaisi var kļūt organizētāki lineārās sistēmās, veidojot tā sauktos “bow-echo” segmentus, kas nes ļoti spēcīgu vētru ar krusu.

Tomēr šodien 2. un 3. līmeņa zonā joprojām pastāv arī virpuļviesuļa un lielgraudu krusas risks no jebkura negaisa mākoņa. Šie negaisi var radīt nopietnus postījumus, un tādēļ ieteicams būt gataviem un sekot līdzi jaunākajām prognozēm un brīdinājumiem no Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) un citām oficiālajām iestādēm.

Lasi vēl: Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplata brīdinājumu visiem ļaudīm!

Šāda meteoroloģiskā situācija ir reta, un tā prasa īpašu uzmanību, jo strauji mainīgi un bīstami laikapstākļi var radīt nopietnus draudus cilvēkiem un īpašumiem. Saglabājiet modrību un rūpējieties par savu drošību, ievērojot visus ieteikumus un brīdinājumus.

Kā var noteikt, ka tuvojas vētra?

Vētras tuvošanos var noteikt pēc dažādām pazīmēm. Viena no galvenajām pazīmēm ir strauja laika apstākļu maiņa, piemēram, pēkšņs temperatūras kritums vai krasas vēja brāzmas. Debesis bieži kļūst tumšas un draudīgas, parādās zemi, smagi mākoņi, kas var strauji pārvietoties. Reizēm var redzēt tumšus mākoņus, kas ir augsti un torņveidīgi, bieži vien ar izteiktu anvilveidīgu virsotni.

Saite redzama zemāk! 

Pirms vētras var parādīties arī zibeņi un dzirdēt attālus pērkona dārdus. Gaisa spiediens bieži strauji samazinās, kas var izraisīt diskomfortu, piemēram, spiediena sajūtu ausīs vai gal****pes. Vēl viena pazīme ir dīvaina un neierasta dabas klusēšana, jo putni un dzīvnieki mēdz meklēt patvērumu.

Ja pamanāt vairākas no šīm pazīmēm, ir ieteicams sekot līdzi laika prognozēm un brīdinājumiem no oficiālajām iestādēm, lai varētu sagatavoties vētras ierašanās brīdim.

Lūk, arī kur var sekot līdzi vētras virzībai: ŠEIT 

 

Leave a Comment