Pilnībā aizliegs skaidras naudas darījumus, kas pārsniedz šo summu! Tas skars praktiski ikvienu

Eiropas Savienība ir apņēmusies pastiprināt cīņu pret naudas atmazgāšanu, pieņemot lēmumu par skaidras naudas maksājumu aizliegumu pārsniedzot 10 000 eiro robežu. Šis nozīmīgais solis tika panākts ceturtdien, 18. janvārī, kad Eiropas Parlaments un ES valstu pārstāvji saskaņā vienojās par jauniem noteikumiem, kas tiks piemēroti visās ES valstīs. Šī regulējuma mērķis ir novērst un apkopot visas atlikušās nepilnības, kas varētu būt ietvertas valstu tiesību aktos attiecībā uz naudas atmazgāšanas novēršanu.

Turklāt, lai nostiprinātu šo pasākumu efektivitāti, luksusa preču pārdevējiem būs jāveic klientu identitātes pārbaudes un jāziņo atbilstošajām iestādēm par jebkādiem aizdomīgiem darījumiem. Šie stingrākie noteikumi it īpaši attieksies uz augstas vērtības juvelierizstrādājumu, luksusa automašīnu, privāto lidmašīnu un jahtu pārdošanu.

Ziņojumu no “Deutsche Welle” norāda, ka jaunie regulējumi ietver arī pasākumus, kas vērsti pret potenciālajiem naudas atmazgāšanas riskiem profesionālajā sportā. Turīgi futbola klubiem, piemēram, Minhenes “Bayern” vai Dortmundes “Borussia”, būs jāievēro stingrāki noteikumi, lai novērstu iespējamus krāpšanas un naudas atmazgāšanas gadījumus. Šis pasākums kļuva īpaši svarīgs, ņemot vērā, ka profesionālajā futbolā bieži tiek veiktas ievērojamas investīcijas no trešajām valstīm, un tas ir uzskatīts par potenciālu risku, kas var veicināt naudas atmazgāšanu Eiropā. Šie jaunie regulējumi tiek uzlūkoti kā svarīgs solis virzībā uz finanšu sistēmas pārredzamību un godīgumu Eiropas līmenī.

ES ir uz ceļa izveidot jaunu iestādi, kas būs veltīta nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanai, iezīmējot vērienīgu soli cīņā pret finanšu noziegumiem. Šī jaunā Eiropas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas iestāde (Amla) plāno saskaņot un uzraudzīt dažādus aspektus, ieskaitot banku operācijas, kriptovalūtu darījumus un uzņēmumu īpašnieku reģistrēšanu visā ES teritorijā.

Plānotie stingrākie noteikumi, kas ietvers darījumus ar kriptovalūtu un uzraudzīs superbagātnieku banku operācijas, kuru aktīvi pārsniedz 50 miljonus eiro, ir vērsti uz finanšu sistēmas integritātes stiprināšanu. Turklāt jaunie pasākumi paredz īpašus noteikumus uzņēmumu īpašniekiem, kuriem pieder vismaz ceturtā daļa akciju, un šie uzņēmumu īpašnieki būs saistīti ar reģistrāciju visā ES. Šāda vienota pieeja ir plānota, lai novērstu nepilnības un atvieglošanas valstu tiesību aktos.

Plānotais regulējums ne tikai stiprinās cīņu pret nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, bet arī ir vērsts uz konkrētu situāciju, īpaši apgraizot Krievijas oligarhu iespējamās mēģinājumus apiet ES sankcijas. Lēmums izveidot Amla ir gaidāms stāties spēkā 2029. gadā, un šo iestādi vadīs valstu iestādes, koordinējot savu darbību, lai nodrošinātu efektīvu un vienotu pieeju nelikumīgi iegūtu līdzekļu novēršanai. Par Amla galvenās mītnes izvietošanu tiks pieņemts lēmums 2024. gadā, ar Vācijas Federatīvās Republikas piedāvājumu izvietot to Frankfurtē pie Mainas. Šis regulējums atklāj vērienīgu soli ceļā uz cīņu pret finanšu noziegumiem un nodrošina, ka ES turpina stiprināt savu finanšu sistēmas stabilitāti un ticamību.

Leave a Comment