Pieci iemesli, kāpēc ir vērts kļūt par “deep-tech” uzņēmēju

Septembris tradicionāli ir mēnesis, kad daudzi atgriežas pie mācībām, bet citi, savukārt, meklē jaunu, jēgpilnu virzienu savā karjerā un arī veidu, kā pelnīt ilgtermiņā. “Deep-tech” jeb zinātņietilpīgā uzņēmējdarbība ir joma, kurā var startēt gandrīz no nulles un sasniegt ievērojamus rezultātus.

To pierāda arī “2AM” vadītājas un līdzdibinātājas Marijas Kokares piemērs. Visa iepriekšējā darba pieredze Marijai bija saistīta ar radošo jomu – viņa vadīja gan deju studiju, gan privāto muzeju. Viņa pati atzīst, ka sākumā par nozari, kurā tagad darbojas, proti, 3D printeru stiepļu ražošana aviācijas un kosmosa vajadzībām, neko daudz nezināja.

Taču, kā rāda pieredze, visu var iemācīties. Turklāt, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un tās partneri Latvijas zinātnes komercializācijas platforma “Commercialization Reactor” piedāvā gan mācības, gan finansējumu, gan mentoru un cita veida palīdzību topošajiem “deep-tech” uzņēmējiem.

“Dziļo tehnoloģiju” joma ir vieta, kur zinātne satiekas ar biznesu. Šeit zinātnieki un eksperti var pielietot savas zināšanas un pārveidot tās no intelektuāliem sasniegumiem uz sistēmām, ierīcēm, prototipiem, produktiem un metodoloģijām, galu galā – par biznesu.

“Cilvēces vēsture vienmēr ir bijusi saistīta ar tehnoloģiju attīstību, sākot no riteņa izgudrošanas beidzot ar viedajiem materiāliem, nanotehnoloģijām, mākslīgajam intelektam un tā joprojām. Zinātņietilpīgā uzņēmējdarbība atšķirībā no tradicionālajiem tehnoloģiju jaunuzņēmumiem ir vērsta uz fundamentālām pārmaiņām – vai tas būtu ražošanā vai kosmosa izpētē,” uzsver LIAA Tehnoloģiju departamenta vadītājs Ņikita Kazakevičs.

Pašlaik vēl līdz 12.septembrim var pieteikties LIAA un “Commercialization Reactor” meistarklasēm “Cutting-Edge Entrepreneurship”, kas ir pirmais solis “deep-tech” pasaulē. Šis nodarbības finansē Eiropas Savienībā un dalībniekiem ir bez maksas.

Meklē ilgtermiņa risinājumus

Jāatzīmē, ka “deep-tech” uzņēmēji nemeklē tūlītējus uzlabojumus vai risinājumus, bet gan mēģina risināt problēmas daudz dziļākā līmenī un daudzos gadījumos meklē atbildes uz jautājumiem, ar kuriem cilvēki nav pat vēl saskārušies.

Arī Marija Kokare apstiprina, ka “deep-tech” joma palīdz iemācīties domāt globālāk. “Tāds produkts kā mums līdz šim nav bijis tirgū, tad kāpēc gan to nepiedāvāt?” min Kokare.

Runājot par vērtīgajām mācībām, kļūstot par “deep-tech” uzņēmēju, Marija stāsta, ka savā iepriekšējā dzīvē visu darījusi ļoti ātri, tāpēc vispirms bija jāiemācas iedziļināties gan sev jaunajā jomā, gan potenciālo klientu vajadzībās – pirms katra piedāvājuma, katras prezentācijas iepriekš jāizpēta, kas ir klients, ko tieši viņš dara, kādas ir viņa vērtības, u.tml.

“Tā ir sevis un uzņēmuma pārdošana no tā aspekta, kas interesē konkrētajam pircējam. Katrs pircējs ir savā veidā unikāls un visu laiku ir jāpielāgojas – nevar uztaisīt vienu skrejlapu un dalīt visiem pēc kārtas,” uzsver jaunuzņēmēja.

Kāpēc iesaistīties “deep-tech” jomā

Runājot par iemesliem, kāpēc ir vērts iesaistīties “deep-tech” jomā, kā pirmo viņa min, ka zinātņietilpīgajām tehnoloģijām ir ļoti augsta pievienotā vērtībā, tāpēc ir vērts piedalīties meistarklasēs, citās aktivitātes un mesties iekšā tajā sfērā.

“Nav obligāti jābūt ķīmiķim vai IT-speciālistam, visu var iemācīties. Jābūt spītībai!” uzskata Marija.

Viņa pati trīs gados iemācījās visu – no tā, kā pareizi rakstīt biznesa vēstules, līdz tam, kā sevi pasniegt sarunās ar potenciālajiem investoriem, jo “deep-tech” jomā ir būtiska attiecību veidošana ilgtermiņā.

Otrs iemesls ir tas, ka nekad nav garlaicīgi – ir bieži jāapmeklē dažādas konferences, kurās runā par savu uzņēmumu. Stāsta it kā to pašu, bet vienlaikus visu laiku piedomā par stratēģiju un tās pielāgošanu.

Trešais iemesls ir tas, ka šādos pasākumos var satikt daudz interesantu cilvēku gan no savas, gan no citām jomām un izveidot savu loku.

Ceturtais iemesls – nokļūstot “deep-tech” jomā, cilvēks nestagnē, jo atrodas tādā vidē, kur apkārt ir gudri, interesanti domubiedri, kuri raugās plaši. “Smadzenes visu laiku trenējas,” stāsta uzņēmēja.

Piektais iemesls ir tas, ka “deep-tech” jomā var arī labi nopelnīt, tikai jābūt pacietīgam un jātic savai idejai. Taču ir jāsaprot, ka tas nav “ātrais” bizness – finansiālus rezultātus var gaidīt vidēji trīs līdz sešus gadus.

“Jautājums ir, cik tu esi atjautīgs – vai tava tehnoloģija nav ļoti vienpusēja, vai var to kaut kādā veidā pārveidot un pielāgot konkrētajam klientam? Piemēram, no sākuma mēs ražojām 3D printeru stieples, tad sapratām, ka varam ražot arī pulveri printeriem. Jo kāpēc gan ne?” saka Kokare.

Ar ko sākt?

LIAA un “Commercialization Reactor” aģentūras sešu nedēļu praktiskās mācības tiešsaistē par to, kā izveidot un vadīt savu zinātņietilpīgo jaunuzņēmumu, ir pirmais solis, lai uzsāktu transformāciju par “deep-tech” uzņēmēju.

Programmas dalībnieki iegūs prasmes, kā nodibināt un vadīt savu zinātnē balstīto jaunuzņēmumu, zināšanas, kā komercializēt zinātniskos atklājumus un kā veidot ilgtspējīgu biznesa modeli. Tāpat varēs gūt ieskatu, kur meklēt finansējumu un kā to pieteikt.

Mācību sākums jau 14.septembrī. Nodarbības notiks tiešsaistē, ieraksti nebūs pieejami. Darba valoda – angļu. Mācību programma ir bez maksas. Pieteikšanas ir tiešsaistē līdz 12.09.2022. plkst. 23.59. Tās organizē LIAA sadarbībā ar “Commercialization Reactor” un Rīgas Ekonomikas augstskolu.

Mācības tiek īstenotas Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektos – Inovāciju motivācijas programma un Tehnoloģiju pārneses programma.

Dalībnieki, kas absolvēs šīs bezmaksas apmācības, iegūs iespēju piedalīties “Ignition Event” 2022.gada novembrī, kur varēs sastapt zinātniekus, uzklausīt viņu atklājumus un, iespējams, izveidot kopīgu jaunuzņēmuma komandu.

Pēc tam sekmīgākās komandas arī var pieteikties finansējumam – vispirms līdz 50 tūkstošiem eiro pirmssēklas finansējumam, pēcāk – līdz 250 tūkstošiem sēklas finansējumam.

Leave a Comment