Pavisam bēdīga un skumja ziņa visiem “Apotheka” klientiem! Tas ir Traki…

Igaunijas Centrālā nodaļa, ģenerālprokuratūra, Datu aizsardzības inspekcija un Valsts informācijas sistēmu departaments ir informējuši, ka februārī aptieku tīkls “Apotheka” ir kļuvis par kiberuzbrukuma upuri.

Šajā uzbrukumā tika nelegāli lejupielādēti vairāki simti tūkstoši aptieku klientu kartes īpašnieku dati. Konkrēta noplūde gan esot apturēta!

Pille Lehisa, Datu aizsardzības inspekcijas ģenerāldirektore, uzsvēra, ka šī jaunā situācija atkal liecina par to, ka uzņēmumi bieži pievērš nepietiekamu uzmanību datu aizsardzībai, un tam vajadzētu mainīties.

Veiko Rāzuke, Valsts Informācijas sistēmu departamenta (CERT-EE) Incidentu vadības nodaļas vadītājs, skaidroja, ka uzņēmumu vai iestāžu kiberuzbrukumi, kuriem ir nopietnas sekas, bieži sākas ar darbinieka konta nelikumīgu izmantošanu.

Kad saskaraties ar kiberuzbrukuma situāciju, ir būtiski rīkoties ātri un saprātīgi, lai minimizētu potenciālos zaudējumus un sekas. Šajā sarežģītajā brīdī ir vērts apsvērt dažus pamatsoļus, kas var palīdzēt:

1. Saglabājiet mieru: Viens no svarīgākajiem aspektiem ir saglabāt emocionālo mieru. Nepieciešams rīkoties ar skaidru prātu un izvairīties no panikas pārņemšanas, gan personīgi, gan organizācijas līmenī.

2. Informējiet drošības komandu: Ja esat organizācijas pārstāvis, nekavējoties informējiet drošības komandu vai atbildīgo personu par notikušo. Šāda rīcība ļaus ātrāk un efektīvāk reaģēt uz uzbrukumu un sākt nepieciešamās aizsardzības darbības.

Ja esat kļuvis par kiberuzbrukuma upuri, ir svarīgi rīkoties nekavējoties un izturēties pret to ar atbilstošu nopietnību. Šeit ir daži padomi, kas var palīdzēt jums šajā situācijā:

1. Izolējiet uzbrukuma upuri: Ja iespējams, izolējiet uzbrukuma upuri no tīkla, atvienojot to no interneta vai atslēdzot no tīkla iekārtas. Tas var palīdzēt apturēt uzbrukuma izplatīšanos un novērst turpmākas zaudējumu riskus.

2. Saglabājiet pierādījumus: Neaizmirstiet fiksēt visu, kas saistīts ar uzbrukumu. Tas ietver datus, kas var palīdzēt identificēt uzbrucēju vai novērst turpmākus uzbrukumu mēģinājumus. Šāda informācija var būt noderīga gan organizācijai, gan drošības ekspertiem, lai veiktu nepieciešamos pasākumus un novērstu līdzīgu situāciju atkārtošanos nākotnē.

Leave a Comment