Pastāv iespēja, ka Latvijā samazināsies zāļu cenas – lūk, kāda šobrīd situācija!

Vienlaikus VM atzīst iespēju, ka ražotāji varētu paaugstināt zāļu cenas, lai kompensētu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinājumu, tādējādi kavējot pacientam labvēlīgus finansiālos rezultātus samazinātās PVN likmes dēļ. Ministrija plāno veikt visaptverošu zāļu cenu noteikšanas principu pārbaudi, lai samazinātu zāļu galīgās izmaksas pacientiem.

Turklāt ministrijas mērķis ir nodrošināt, lai nekompensējamo recepšu medikamentu cena nepārsniegtu ne ražotāja pārdošanas cenu, ne vairumtirdzniecības cenu Igaunijā un Lietuvā.

Ministrija arī rosina samazināt tūlītējos izdevumus, kas pacientiem rodas, iegādājoties medikamentus, nosakot maksimālo līdzmaksājuma slieksni par kompensējamām zālēm, kas nepārsniedz 250 eiro gadā.

 

Turklāt ministrijas mērķis ir iekļaut nekompensējamo recepšu medikamentu nepatentēto nosaukumu (SNN) izrakstīšanas praksi. Ministrija stingri iestājas par kompensējamo medikamentu finansiālās pieejamības uzlabošanu, īpaši onkoloģijas un hematoloģijas jomā, lai sniegtu labumu pacientiem.

Lasi vēl: Iespējams Latvijā pavisam drīz šī iedzīvotāju kategorija nevarēs iegādāties alkoholiskos dzērienus

Tā ir apņēmusies īstenot stratēģijas, kas veicina apdomīgu medikamentu un uztura bagātinātāju lietošanu, īpašu uzmanību pievēršot bezrecepšu medikamentu un uztura bagātinātāju atbilstošai lietošanai.

 

Leave a Comment