Par spīti plašajiem protestiem, mediķi prasīto naudu nesaņems

Veselības aprūpes darbinieki cīņā par naudu nākamā gada valsts budžetā šogad bijuši visredzamākie. Tomēr iespēju, ka mediķu algu palielināšanai tiks novirzīti vismaz papildu 100 miljoni eiro, bukmeikeri vērtē ar 20% varbūtību.

Pirms valdības izveides gada sākumā Saeima ar likumu noteica, ka 2020. gada valsts budžetā mediķu algām jāiedala papildu 120 miljoni eiro, taču valdības izstrādātais budžeta likums tieši algu palielināšanai paredz novirzīt vien 42 miljonus. Pēc mediķu paustās neapmierinātības premjers Krišjānis Kariņš solījis algām piešķirt vēl 18 miljonus eiro, kas nozīmē, ka mediķi kopumā saņems tikai pusi no solītā.

Pagājušajā nedēļā viena no galvenajām ziņām visos lielākajos ziņu medijos bija ceturtdienas mediķu protests, kas pie Saeimas nama pulcēja vairāk nekā 4000 cilvēku. Mediķi un viņu atbalstītāji prasīja politiķiem pildīt solīto apņemšanos, taču “Betsafe” bukmeikeri prognozē, ka protests, kā arī nākamās mediķu aktivitātes un iespējamais streiks, savu mērķi nesasniegs. Turklāt ir maz cerību, ka algu palielināšanai varētu novirzīt kaut 80% no prasītās summas.

Galvenais iemesls, kādēļ par spīti budžeta pieaugumam par vairākiem simtiem miljonu eiro koalīcija nespēj vienoties par vienu kopīgu prioritāti, ko izpildīt līdz galam, ir raibais koalīcijas sastāvs, uzskata “Betsafe”. Veselības ministrija ir “Attīstībai/Par!” pārziņā, un budžeta kopējā sadale ir arī premjera partijas “Jaunās Vienotības” atbildība, taču pārējām trim koalīcijas partijām ir būtiski kaut ko izcīnīt arī pašu pārraudzītajās nozarēs.

Kariņš jau vairākkārt ir izteicies, ka valdība sastāv no kompromisiem, jo par katru jautājumu jāvienojas ar piecām iesaistītajām pusēm. Līdz ar to par katru piekāpšanos partneri sagaida, ka tiem kaut kas tiks arī pretī. Mediķu algām apsolītā summa šogad izrādījās pārāk liela, lai to budžetā salāgotu ar visu partiju interesēm, uzskata “Betsafe”.

Vairāki politiķi mediķiem jau ir atvainojušies par Saeimas gada sākuma balsojumu, ar kuru likumdevējs apsolījis, kā izrādījās, neizpildāmas lietas. Tajā pašā laikā nespēja tik atklāti dotu solījumu izpildīt iedragās šīs valdības popularitāti, ko centīsies izmantot opozīcijas partijas.

Vai mediķu algu palielināšanai 2020. gada valsts budžetā tiks novirzīti vismaz 100 miljoni eiro?

Jā 20%

Nē 80%

COMMENTS

  • <cite class="fn">Latvju Skaudības Dievs</cite>

    «Kovids nāk, kovids nāk,
    gan ar viļņiem, gan ar čalām.
    Kovids nāk no visām malām.
    Ko tas kovid’s atnesīs?
    Tas atnesa nabadzību simtu gadu garumā.»
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība 😉 (Skauģu Skauģis)
    Ar ironiju par nopietno, Tavs Skaudības Dievs [Latvju Skaudības Dievs]
    P.S. Gaidām trešo kovid-19 vilni uzreiz pēc otrā viļņa, kad jezga norims. Novēlu mums visiem veiksmi pārdzīvot šo krīzi! Izturību…

Leave a Comment