Lāčplēša dienā paralimpiete Diāna Dadzīte izcīna Latvijai zelta medaļu Pasaules čempionātā paravieglatlētikā

Latvijas paralimpiete Diāna Dadzīte šodien Pasaules čempionātā paravieglatlētikā Dubaijā izcīnīja zelta medaļu šķēpmešanā. Divpadsmit fināla sportistu konkurencē viņa šķēpu raidījusi 25,54 metrus. Tuvāko konkurenti irānieti Hašemijehu Motadžianu viņa apsteidza par 2,87 metriem.

“Izcīnītā zelta medaļa Lāčplēša dienā ir dubultprieks,” uzreiz pēc starta saka pasaules čempione Diāna Dadzīte, sveicot visus valsts svētkos.

Viņa atzīst, ka “gads kopumā ir bijis ļoti smags – bija traumas, arī sezona bija neierasti ilga, jo parasti pasaules čempionāti notiek vasaras mēnešos. Tas sportistam psiholoģiski ir ļoti grūti. Protams, bija arī zināms spiediens, jo vēlējos aizstāvēt savu pasaules čempiones titulu, kuru izcīnīju 2017. gadā Londonā. Neskatoties uz grūtībām un pateicoties savai fizioterapeitei un visai atbalsta komandai, esmu priecīga par sasniegto rezultātu,” saka paralimpiete Diāna Dadzīte.

Šķēpmešanā viņa līdz šim izcīnījusi zelta medaļu Pasaules čempionātā 2017. gadā, zelta medaļu 2016. gada Paralimpiskajās spēlēs, kā arī sudraba medaļu 2016. gada Eiropas čempionātā.

“Starptautiskā paralimpiskā komiteja Diānu ir ierindojusi starp 10 spēcīgākajām sievietēm – para sportistēm pasaulē. Mēs uz viņu tāpat kā uz Aigaru Apini likām lielas cerības, un šīs cerības ir godam attaisnotas. Esmu patiesi priecīga nu jau par divām zelta medaļām, ko Latvija ir izcīnījusi Pasaules čempionātā, un sacensības vēl turpinās,” saka Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte.

Viņa uzsver, ka ļoti labi rezultāti ir arī citiem Latvijas parasportistiem: Dmitrijs Silovs ieguva 6. vietu šķēpmešanā, Baiba Rorbaha vālītes mešanā izcīnīja 9. vietu un sasniedza savu personisko rekodru. Dmitrijs Silovs ir sasniedzis savu personisko rekodru lodes grūšanā un ieguvis 7. vietu. Savukārt Jānis Juhņēvičs, kuram šis ir pirmais Pasaules čempionāts, ir iekļuvis finālā lodes grūšanā.

Jānis Juhņēvičs lodes grūšanas finālā startēs 14. novembrī, plkst. 16.06 pēc Latvijas laika. Savukārt Diāna Dadzīte 15. novembrī plkst. 16.06 startēs diska mešanas finālā. Sacensības ir iespēja vērot tiešsaistē: https://www.paralympic.org/dubai-2019

Šis Pasaules čempionāts paravieglatlētikā ir viens no svarīgākajiem startiem, lai mūsu sportisti varētu pārstāvēt Latviju pasaules Paralimpiskajās spēlēs Tokijā.

Kā ziņots, no 7. novembra līdz 15. novembrim Dubaijā notiek Pasaules čempionāts paravieglatlētikā. Latviju čempionātā pārstāv pieci sportisti: daudzkārtējais pasaules un Paralimpisko spēļu medaļnieks Aigars Apinis diska mešanas disciplīnā, 2016. gada Paralimpisko spēļu zelta un bronzas medaļas ieguvēja, pasaules un Eiropas čempione Diāna Dadzīte šķēpa mešanas un diska mešanas disciplīnās, pasaules un Eiropas čempions šķēpa mešanā Dmitrijs Silovs šķēpa mešanas un lodes grūšanas disciplīnās, Baiba Rorbaha vālītes mešanas disciplīnā un Jānis Juhņēvičs lodes grūšanas disciplīnā.

“Sasniedzot labus rezultātus šajā čempionātā, mūsu sportisti iegūs kvalifikāciju dalībai Paralimpiskajās spēlēs, kā arī papildu kvotu kādam citam sportistam. Latvijas sportisti ir ļoti notpietni trenējušies šīm sacensībām. Tā kā treniņu iespējas para sportistiem Latvijā ir ļoti ierobežotas, tad sportisti pēc iespējas brauc trenēties arī uz Vāciju, Spāniju un citviet. Sportistu ieguldītais darbs ir ļoti nopietns,” iepriekš sacīja Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte.

Kopumā Pasaules čempionātā piedalās 1400 vieglatlētu no 122 valstīm. Čempionāts notiek Dubaijas nesen atjaunotajā stadionā, kas tieši paredzēts un pielāgots para sportistiem.

Latvijas sportistu dalība Pasaules čempionātā tiek finansēta no LR Izglītības un zinātnes ministrijas dotācijas Latvijas Paralimpiskajai komitejai pielāgotā sporta attīstībai, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta līdzfinansējuma Rīgas sportistam Aigaram Apinim un Diānai Dadzītei, Krāslavas novada domes līdzfinansējuma Dmitrijam Silovam, kā arī pateicoties bankai Citadele – ilggadējam paralimpiešu sadarbības partnerim un atbalstītājam.

Par Latvijas Paralimpisko komiteju

Latvijas Paralimpiskā komiteja (LPK) ir biedrība, kas atbild par sportu cilvēkiem ar invaliditāti Latvijā ar mērķi attīstīt un popularizēt paralimpisko kustību. Tās uzdevums ir nodrošināt paralimpisko

sportistu dalību nacionālās un starptautiskās sacensībās, kā arī pārstāvēt to intereses gan Latvijā, gan starptautiskā līmenī. LPK pārziņā ir arī neparalimpiskie sporta veidi jeb pielāgotais sports. Šobrīd Latvijas Paralimpiskā komitejas sastāvā ir 19 sporta federācijas, piedāvājot interesentiem nodarboties ar 23 atšķirīgiem sporta veidiem. Latvijas Paralimpiskā komitejas sadarbības partneri aptver arī nedzirdīgo sportu, kā arī Speciālo olimpiādi. Latvijas Paralimpiskā komiteja ir Starptautiskās un Eiropas Paralimpiskās komitejas locekle.

Leave a Comment