Oranžais Brīdinājums: Sinoptiķi brīdina par ļoti spēcīgu pērkona negaisu visā Latvijā jau tuvākajās stundās

Pirmdien, 1. jūlijā, Latvijas iedzīvotājus sagaida sarežģīti un dažādi laikapstākļi. Lielākais stihijas risks būs Latgalē, kur meteorologi prognozē īpaši bīstamus laikapstākļus.

Sēlijas un Vidzemes austrumu daļas iedzīvotājiem arī jābūt ļoti piesardzīgiem, jo mākoņi virzīsies no dienvidrietumiem uz ziemeļaustrumiem, nesot līdzi spēcīgus pērkona negaisus, lietusgāzes un iespējamu lielgraudu krusu. Šī laika prognoze liek iedzīvotājiem būt uzmanīgiem un sekot līdzi brīdinājumiem.

Noskaidro savas zināšanas par latviešu vecvārdiem!

Izpildi šo ātro testu un noskaidro kā tu pārzini latviešu vecvārdus! 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

Your score is

The average score is 53%

0%

Kurzemē, pretstatā pārējai valstij, lielie nokrišņi pakāpeniski mitēsies, un dienas laikā tur vairs nav gaidāmas būtiskas lietusgāzes. Pārējā Latvijas teritorijā, tomēr, daudzviet ir sagaidāms lietus. Debesis lielākoties būs apmākušās, tomēr austrumu reģionos rīta pusē un Kurzemē vakarpusē gaidāmi skaidrāki laika apstākļi. Šis nelielais saules staru daudzums varētu sniegt īsu atelpu no pelēkajām debesīm un lietus.

Visā Latvijā dominēs lēns līdz mērens dienvidrietumu vējš, kas dienas gaitā pāries ziemeļrietumu vējā. Šīs vēja izmaiņas varētu ietekmēt laikapstākļu dinamiku un veicināt mākoņu kustību, kā arī nokrišņu sadalījumu.

Maksimālā gaisa temperatūra būs ļoti atšķirīga dažādās valsts daļās. Kurzemē temperatūra būs ap +19 grādiem, savukārt valsts austrumu pierobežā termometra stabiņš var pakāpties līdz pat +32 grādiem.

Šāds lielais temperatūras kontrasts starp reģioniem ir ievērojams un prasa īpašu uzmanību no iedzīvotājiem, lai pielāgotos mainīgajiem apstākļiem. Vakarā visā valstī gaiss atdzisīs līdz +16..+21 grādam, nodrošinot salīdzinoši mierīgu nakti pēc iespējami vētrainās dienas.

Šādos nepastāvīgos apstākļos iedzīvotājiem ieteicams rūpīgi plānot savas dienas aktivitātes, sevišķi tie, kas plāno laiku pavadīt ārā. Gan lauksaimniekiem, gan atpūtniekiem būtu jāpievērš uzmanība sinoptiķu prognozēm un brīdinājumiem, lai izvairītos no nevajadzīgiem riskiem.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs aicina visus būt gataviem ātrām un neparedzamām laika apstākļu izmaiņām.

Ņemot vērā prognozēto stipro lietu un vētru iespējamību, īpaši Latgalē un citos austrumu reģionos, cilvēkiem jābūt gataviem dažādiem dabas pārsteigumiem. Ar atbilstošiem piesardzības pasākumiem un uzmanīgu laika apstākļu novērošanu, ir iespējams minimizēt šādu mainīgo laikapstākļu negatīvo ietekmi.

Šādus laikapstākļus nosaka ciklons, kas ietekmē visu reģionu. No rietumiem Latviju šķērso aukstā atmosfēras fronte, kas atnes mākoņainu un lietainu laiku. Gaisa spiediens šajā laikā būs robežās no 1001 līdz 1006 hektopaskāliem jūras līmenī, kas arī ietekmēs vispārējo atmosfēru un iedzīvotāju pašsajūtu.

Dienas gaitā Rīgā varam sagaidīt dažādas laikapstākļu izmaiņas. No rīta debesis būs pārsvarā apmākušās, ar iespējamu nelielu lietu. Laika apstākļi varētu mainīties arī dienas vidū un pēcpusdienā, kad mākoņu daudzums var palielināties, radot apstākļus īslaicīgām, bet intensīvām lietusgāzēm. Līdz ar to iedzīvotājiem ieteicams nēsāt līdzi lietussargus un lietusmēteļus, lai būtu gatavi pēkšņiem laikapstākļu pavērsieniem.

Pēcpusdienas laikā, neskatoties uz vēso gaisa temperatūru, vējš var radīt vēl izteiktāku vēsuma sajūtu, tādēļ ieteicams izvēlēties siltāku apģērbu, īpaši, ja plānotas ilgākas pastaigas vai āra aktivitātes. Vakarpusē laika apstākļi varētu nedaudz uzlaboties, tomēr mākoņainība, iespējams, saglabāsies līdz pat naktij.

Lai gan laiks Rīgā nebūs pats saulainākais, šādi laikapstākļi piedāvā arī savu šarmu – vēsais un lietainais laiks var būt ideāli piemērots grāmatu lasīšanai mājās, kafijas baudīšanai kafejnīcā vai vienkārši relaksācijai. Tikmēr ciklons, kas nosaka šos laikapstākļus, atgādina par dabas mainīgumu un nepieciešamību pielāgoties dažādiem apstākļiem.

Leave a Comment