Komunālo pakalpojumu uzņēmumu vadītāji brīdina, ka nespēja apmierināt strauji augošo datu centru pieprasījumu pēc enerģijas apdraudēs ASV ekonomikas izaugsmi un drošību

ASV saskaras ar milzīgu enerģijas pieprasījuma pieaugumu datu centru un ekonomikas elektrifikācijas dēļ, raksta CNBC.

Prognozētais datu centru un elektrisko transportlīdzekļu pieprasījums līdz 2030. gadam vien ir līdzvērtīgs visam Turcijas elektroenerģijas pieprasījumam.

NextEra Energy, Southern Company un Dominion Energy vadītāji apgalvo, ka šā pieprasījuma apmierināšana ir ļoti svarīga ASV ekonomikas un valsts drošībai.

ASV lielākie komunālo pakalpojumu uzņēmumi brīdina, ka valsts saskaras ar tādu elektroenerģijas pieprasījuma kāpumu, kāds nav pieredzēts gadu desmitiem, un nespēja strauji palielināt elektroenerģijas ražošanu var apdraudēt valsts ekonomiku.

Pēc vairāk nekā desmit gadus ilgā perioda, kad pieaugums bija gandrīz nemainīgs, līdz 2030. gadam pieprasījums pēc elektroenerģijas strauji pieaugs, jo mākslīgā intelekta revolūcija, mikroshēmu ražošanas paplašināšanās un automobiļu parka elektrifikācija sakrīt ar ASV centieniem risināt klimata pārmaiņu problēmu.

Saskaņā ar šonedēļ publicēto konsultāciju uzņēmuma Rystad Energy ziņojumu tehnoloģiju nozares datu centru izveide mākslīgā intelekta atbalstam un elektrisko transportlīdzekļu ieviešana vien līdz desmitgades beigām palielinās elektroenerģijas pieprasījumu par 290 teravatstundām.

Saskaņā ar Rystad datiem paredzamais datu centru un elektrisko transportlīdzekļu pieprasījums ASV ir līdzvērtīgs visam Turcijas, kas ir pasaules 18. lielākā ekonomika, elektroenerģijas pieprasījumam.

“Šis pieaugums ir sacīkstes ar laiku, lai paplašinātu elektroenerģijas ražošanu, nepārslogojot elektroenerģijas sistēmas līdz stresa līmenim,” paziņojumā pēc ziņojuma publicēšanas sacīja Rystad analītiķe Suria Hendrija.

Lielākie tehnoloģiju tirgus dalībnieki – Amazon, Alphabet, Microsoft un Meta – steidzami pieprasa vairāk enerģijas, jo tie tiešsaistē ievieš datu centrus, kuriem dažos gadījumos ir nepieciešams gigavats elektroenerģijas, sacīja NextEra Energy Resources infrastruktūras attīstības viceprezidents Petters Skantze. Tas nozīmē, ka gigavats ir līdzvērtīgs kodolreaktora jaudai.

Liels izaicinājums būs tas, vai būs pieejami pietiekami resursi, lai šos lielos datu centru projektus pieslēgtu elektrotīklam, teica Skantze. Izpilddirektors sacīja, ka ASV ekonomikai likmes ir augstas.

“Ja es nevaru nodrošināt elektroenerģijas jaudu, es nevaru izveidot datu centru. Es nevaru nodarboties ar ražošanu. Es nevaru attīstīt dažu valsts lielāko korporāciju pamatdarbību,” teica Skantze. “Likmes ir ļoti, ļoti augstas. Šī ir jauna vide. Mums tas ir jāizdara pareizi.”

NextEra izpilddirektors Džons Kečums (John Ketchum) šomēnes investoriem paziņoja, ka ASV elektroenerģijas pieprasījums nākamajās divās desmitgadēs palielināsies par 38 %, kas ir četrkārt vairāk nekā iepriekšējo 20 gadu ikgadējais pieauguma temps. NextEra sagaida, ka lielu daļu no šī pieprasījuma apmierinās atjaunojamie energoresursi un akumulatoru krātuves, teica Kečums. Uzņēmumam ir 300 gigavatu atjaunojamo energoresursu un akumulatoru projektu plāns.

Leave a Comment