Nebūs tāda novada Latvijā, ko tas neskars: “Latvijas Pasts” nāk klajā ar jaunu ziņojumu, kas ietekmēs ikvienu Latvijas iedzīvotāju

Foto – ekrānuzņēmums

Atgādināsim, ka pirms neilga laika uzņēmums “Latvijas Pasts” sabiedrībā raidīja lielu sašutumu, paziņojot, ka šogad ir plānots slēgt 105 no 176 pasta nodaļām visā Latvijā. Tagad, raidījumā “Panorāma” uzņēmums nācis klajā ar jaunu ziņojumu.

VAS “Latvijas Pasts” ir valsts uzņēmums, kas nodrošina pasta pakalpojumus visā Latvijā. Tas ir galvenais pasta pakalpojumu sniedzējs valstī, kas nodrošina gan iekšzemes, gan starptautiskos pasta pakalpojumus.

Pasta vēsture meklējama jau ļoti senā un tālā pagātnē – jau no 13. līdz 17.gadsimtam, kad Rīga vēl ietilpa Livonijas ordeņa un Hanzas pilsētu savienībā un bija pasta darbības zonā. Šīs organizācijas sākotnēji pastu izmantoja tikai savām vajadzībām. Taču nedaudz vēlāk, 16.gadsimtā darbojās jau dažādas pasta organizācijas – gan valdnieku galmos, gan klosteros, gan universitātēs, gan pilsētās. No 1581. līdz 1621.gadam, kad Rīga bija pakļauta Polijas karalistei, un līdz 1710.gadam, kad tā bija Zviedrijas karalistes Vidzemes guberņas sastāvdaļa, pasta satiksmi izmantoja tikai amatpersonas karalistes un pilsētas pārvaldes vajadzībām.

Foto – Pexels

1710.gada 5.jūlijā Krievijas spēki Pētera I vadībā ieņēma Rīgu un tā kļuva par Krievijas Impērijas sastāvdaļu. 1714.gada 24.septembrī Krievijas senāts izdeva rīkojumu par regulāra publiskā pasta darbības uzsākšana līnijā Rīga – Valka – Tartu – Narva – Sanktpēterburga.

1843.gadā Rīgas pasts pārcēlās uz adresi Kungu ielā 33 un tieši šī vieta sākotnēji kļuva par Rīgas pasta sākumpunktu, no kura vēl aizvien mēra attālumus līdz jebkurai apdzīvotai vietai.

1918.gada 19.decembrī tika izdota pirmā Latvijas pastmarka, bet 26.decembrī sāka darboties Latvijas valsts dibinātās pasta iestādes.

Izpildi šo testu!

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 40%

0%

1920.gada 2.janvārī Ministru kabinets apstiprināja Pasta un Telegrāfa Virsvaldes iekārtu, tad arī sākās pasta satiksmes tiešais darbs. 1921.gada jūlijā Latvijas pastu sāka pārvadāt arī ar gaisa transportu.

Ļoti sarežģītus laikus Latvija pasts piedzīvoja II PK laikā, no 1940. līdz pat 1944.gadam. Pēc tam, 1944.gada 12.oktobrī vācu karaspēks atkāpjas un nodedzina Rīgas pasta ēku, dienu vēlāk Rīgā ienāk padomju varas armija un pārņem sakaru nozares vadību.

Foto – Pexels

Visbeidzot, 1992.gada 2.janvārī tiek nodibināts Valsts uzņēmums “Latvijas Pasts”.

Bet kādas tad pārmaiņas gaidāmas turpmākajā “Latvijas Pasts” darbībā?

Raksta turpinājumu lasi nākošajā lapā:

Leave a Comment