Mūsu senču svētki 15. martā: ko darīt šodien, lai iegūtu ģimenes labklājību un padzītu neveiksmes no savas dzīves

Mūsu senču svētki 15. martā ir pazīstami ar nosaukumiem Venediktova diena, Skrodera, kā arī Eudokija Švīkstoņa diena. Agrāk šī diena bija svēta, tomēr tagad par to atceras tikai retais. Bet ja nevēlies veiksmi zaudēt, tad tev ir jāieklausās padomos! 

Kristīgā baznīca 15. martā godina svētā Nursijas Benedikta un svētā Teognosta piemiņu. Tāpat šajā dienā godina mocekli Eudokiju no Iliopoles.

Laika apstākļi marta vidū parasti bija ļoti nepastāvīgi. Vienas dienas laikā snigšana varēja pāraugt saulainā laikā, bet pēc tam – lietū. Ceļi bija atkusuši vai sasaluši. Neparedzamo laikapstākļu dēļ šajās dienās mūsu senči nebrauca uz tālām vietām un dārzeņu dārzā neko nesēja.

Mūsu senči šo tautas svētku laikā ganīja dzīvniekus un rūpējās par tiem. Mājlopiem šajā laikā sāk dzimt teļi. Ja mājsaimniecībā parādījās teliņš, jērs vai kaza, to nerādīja svešiniekiem, lai tie to nenoskaustu. Šajā datumā tika ķemmēti zirgi, un stallī tīrīja cūkas.

 

Izpildi šo testu: 

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? 

1 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 50%

0%

 

Tautas svētkos 15. martā ģimenes labklājībai un sātīgam gadam jāsagatavo ēdiens ar pienu, vēlams mājās gatavots, piemēram, piena putra. Ēdiens jāēd katram ģimenes loceklim, bet pārpalikumi jādod lopiem.

Svētki 15. martā tiek uzskatīti par veiksmīgiem bērnu baiļu ārstēšanai. Arī šajā dienā ir vērts mazgāt drēbes un gultas veļu – tas palīdzēs izmazgāt no auduma visas kaites.

Lasi vēl: CSDD pārstāvji atgādina, ka šie transportlīdzekļi no 1.aprīļa nedrīkst pārvietoties pa Latvijas ceļiem!

Visi iestādītie augi noteikti iesakņosies un sniegs bagātīgu ražu. Sievietes stāda stādus, bet vīrieši iekopa zemes gabalu. Saskaņā ar senām tradīcijām katra ģimenes locekļa pienākumi bija atkarīgi no darba stāža. Vecākais dēls zemi uzara, tēvs sēja, bet jaunākie dēli arkloja.

Ko nevajadzētu darīt 15. martā

Saskaņā ar senajiem ticējumiem šajā datumā nevajadzētu doties ilgā ceļojumā vai komandējumā. Ja iespējams, ceļojumu labāk atlikt.

Diena tiek uzskatīta par ļoti labu aušanai, šūšanai un jebkādiem rokdarbiem, taču izšūtus priekšmetus nevajadzētu nevienam dāvināt.

Šajā dienā jābūt pieticīgam. Nevajadzētu lielīties ar paveiktajiem labajiem darbiem un visiem acu priekšā dot žēlastības dāvanas.

Tomēr ir jāņem vērā arī šis dienas laikapstākļi, jo pēc tiem var paredzēt pat nākotni!

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment