Meteorologi šodien Latvijā izplatījuši brīdinājumu par skarbiem apstākļiem! Ieteicams palikt mājās un nedoties ar auto ceļā!

Meteorologi šodien Latvijā izplatījuši brīdinājumu par skarbiem apstākļiem tuvāko stundu laikā! Ieteicams palikt mājās un nedoties ar auto ceļā!

Kas ir Meteo radars?

Laikapstākļu radars jeb Doplera radars ir radara veids, kas skenē atmosfēru, novēro nokrišņu kustību un modelē tā veidu (lietus, krusa, sniegs) un virzienu.

Saņemts laika apstākļu radara foto laika apstākļu radars Apkopotie dati kalpo, lai noteiktu nokrišņu reģionu trajektoriju, kā arī prognozētu vētras iespējamību un intensitāti.

Šobrīd pārsvarā tiek izmantoti impulsu Doplera radari, tādējādi nodrošinot ievērojami uzlabotu iegūto datu precizitāti. Iegūtā informācija tiek izmantota meteoroloģisko modeļu izstrādē un tuvās un vidējās distances laika prognožu precizitātes uzlabošanā.

 

Sinoptiķi prognozē, ka sestdien dažādos valsts reģionos būs nokrišņi, galvenokārt īslaicīga lietus veidā. Atsevišķos apgabalos iespējamas stipras lietusgāzes un pērkona negaiss. Paredzēt mērenu vēju klātbūtni, kas var pastiprināties pērkona negaisa laikā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) izplatījis brīdinājuma paziņojumu par intensīvām lietusgāzēm Latvijas rietumu reģionā. Par to sestdienas rītā ziņots VUGD Tuvākajās stundās Latvijas rietumu reģionā gaidāmi pamatīgi nokrišņi.

Lasi vēl: Nomira ārstu rokās: beidzot kļuvis zināms kā aizsaulē devies leģendārs dziedātājs

Turklāt nevar neņemt vērā pērkona negaisa iespējamību. Kā norāda VUGD, samazinātas redzamības klātbūtne un akvaplanēšana var ievērojami sarežģīt braukšanas apstākļus uz ceļa. Debesis gaidāms pārsvarā mākoņainas. Tiek prognozēts, ka temperatūra paaugstināsies robežās no +20 līdz +25 grādiem.

 

Leave a Comment