Mēness dārzkopju kalendārs 2024. gada augustam: ko vēl var paspēt izdarīt, un kas jāpaveic obligāti

Mēness sējas kalendārs pastāstīs, kas un kad jādara dārzā vasaras pēdējā mēnesī.

Augusts nav ļoti darbīgs, bet atbildīgs mēnesis priekš dārzkopjiem. Galvenais darbs vasaras beigās ir ražas novākšana. Pēc tam zemes gabals tiek no jauna apstrādāts, un augi tiek nogriezti. Saimnieciskākie dārzkopji vāc sīpolpuķes un sēklas, lai tās sētu nākamajā gadā. Augusta beigās sākas gatavošanās salnām – augu segšana un ziemāju sēšana.

Mēness sējas kalendārs 2024. gada augustam precīzi pateiks, kas un kad jādara dārzeņu dārzā. Mēnesim ir liela ietekme uz augu veselību. Ne visas Mēness cikla dienas ir vienlīdz veiksmīgas darbam zemes gabalā.

7.-10. augusts – ražas novākšana, smidzināšana pret kaitēkļiem. Labas dienas slimo, sauso un noziedējušo dzinumu izņemšanai, krūmu un dzīvžogu griešanai, potēšanai – visas brūces ātri sadzīs. Var stādīt ziemājus un sēt siderātus.

11.-12. augusts – ieteicams novākt ražu ilgstošai uzglabāšanai pagrabā – augļi ilgi saglabāsies svaigi. Nezāļu iznīcināšana, komposta un kūtsmēslu iestrādāšana, ziemciešu pārstādīšana. Nav ieteicams laistīt augus.

13.-16. augusts – pēc Mēness sējas kalendāra šīs dienas ieteicams izmantot garšaugu, garšvielu, lapu salātu sējai. Var rakt augsni un sagatavot bedres koku stādīšanai. Nav ieteicams pārstādīt jaunos augus.

17.-19. augusts – pilnmēness dienas. Sējas kalendārs neiesaka strādāt ar augiem, jo tie kļūst neaizsargāti.

20.-22. augusts – var barot, bagātīgi laistīt, apstrādāt augus, novākt ražu, izņemt liekos dzinumus, nogriezt ziedošos ziedus. Labas dienas ziemāju sējai atklātā laukā un dārzeņu sējai siltumnīcā. Nedrīkst lietot toksiskas ķimikālijas.

23.-24. augusts – ražas novākšanai šodien vajadzētu būt tikai konservēšanai vai ātrai ēšanai. Augļi nebūs ilgi uzglabājami. Neko nesēj, kā arī nevāc sēklas un sīpolus. Veiksmīga būs potēšana, spraudeņu sakņošana.

25.-29. augusts – var stādīt jebkādus augus atklātā laukā un siltumnīcā, kā arī daudzgadīgās puķes. Ļoti veiksmīga būs nezāļu, kaitēkļu un slimību apkarošana. Nav ieteicams lietot mēslošanas līdzekļus un bagātīgi laistīt dobes.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 50%

0%

30.-31. augusts – ražas novākšana, vīnogu un aveņu apgriešana, koku balināšana. Jūs varat vākt sīpolus un sēklas turpmākai sējai. Labas dienas pušķu vākšanai – grieztie ziedi ilgi saglabāsies svaigi. Ieteicams sagatavoties rudenim – apsegt augus no salnām, aizvākt atkritumus un mulčēt dobes.

Leave a Comment