Mazumtirdzniecību turpina ietekmēt preču cenu kāpums

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās 2021.gada septembrī, salīdzinot ar 2020.gada septembri, palielinājās par 21,5%.

Taču, ņemot vērā straujo cenu kāpumu, apgrozījums salīdzināmās cenās pieauga tikai par 2% (neizlīdzināti dati).

Gada griezumā vienlīdz strauji pieauga pārtikas un nepārtikas preču mazumtirdzniecība, bet lēnāk pieauga degvielas preču mazumtirdzniecība. Septembrī nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums gada griezumā pieauga par 2,2%, kas bija lielākais devums kopējā mazumtirdzniecības pieaugumā.

Visstraujāk – 20,7% – pieauga informācijas un komunikācijas tehnoloģiju iekārtu tirdzniecība. Metāla izstrādājumu, krāsu un stikla tirdzniecība turpināja stabili pieaugt par 9,9%. Sākoties jaunajai rudens sezonai, pēc krituma iepriekšējā mēnesī strauji (par 9%) pieauguši apģērbu, apavu un ādas pārdošanas apjomi. Pieaudzis arī sporta preču un spēļu apgrozījums (par 5,9%).

Grāmatu, laikrakstu, kancelejas preču, audio un video ierakstu mazumtirdzniecība uzrādīja lēnāko apgrozījuma pieaugumu kopš pagājušā gada novembra (par 2,8%), savukārt straujāko apgrozījuma kritumu (par 27.5%) uzrādīja pulksteņu, juvelierizstrādājumu un citur neklasificētu jaunu preču mazumtirdzniecība. Neliels pieaugums bija arī veikalos, kas specializējušies mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 1,3%).

Straujš kritums bija arī ziedu, stādu, sēklu, mēslošanas līdzekļu, mājdzīvnieku un barības tirdzniecībā (par 13%)., kā arī tekstilizstrādājumu, paklāju, grīdas segumu, tapešu, mēbeļu, apgaismes ķermeņu un cita veida sadzīves priekšmetu mazumtirdzniecībā (par 10,3%). Jau trešo mēnesi pēc kārtas kosmētikas un tualetes piederumu pārdošanas apjomi samazinājās par 3,8%. Turpretim farmācijas un medicīnas preču pārdošanas apjomi samazinājās pirmo reizi kopš pagājušā gada marta – par 2,1%. Mazumtirdzniecības kritums bija vērojams visos ārpus veikalu veikalos.

Pārējā mazumtirdzniecība ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem samazinājās par 37%. Pasta vai tiešsaistes iepirkšanās samazinājās jau astoto mēnesi pēc kārtas (-1,6%), taču kritums bija pieticīgāks. Samazinājušies arī pārdošanas apjomi stendos un tirgos. Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums turpinājis augt, un septembrī tas bija 2.par 1% vairāk, salīdzinot ar pagājušā gada septembri. Degvielas mazumtirdzniecība degvielas uzpildes stacijās pēdējos mēnešos pieaug.

2021. gada septembrī degvielas mazumtirdzniecība pieauga par 1,2%, salīdzinot ar 2020. gada septembri. To lielā mērā noteica degvielas cenu kritums pēc straujā cenu kāpuma šā gada pirmajā pusē. Mazumtirdzniecības apgrozījums šā gada deviņos mēnešos bija 4.par 9% vairāk nekā pērn šajā periodā. Nepārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 9,3%.

To noteica zemā bāze 2021. gada sākumā, kad ārkārtas stāvoklis bija spēkā līdz 6. aprīlim. Veikali tika slēgti un mazumtirdzniecības apgrozījums būtiski kritās.

Leave a Comment