Ļoti, ļoti bēdīga un nepatīkama ziņa visiem ”Apotheka” klientiem! Tas ir traki…

Igaunijas Centrālā nodaļa, ģenerālprokuratūra, Datu aizsardzības inspekcija un Valsts informācijas sistēmu departaments ziņoja, ka februārī aptieku tīkls “Apotheka” saskārās ar kiberuzbrukumu.

Šajā uzbrukumā tika nelikumīgi lejupielādēti vairāki simti tūkstoši aptiekas klientu kartes īpašnieku dati. Tomēr ir apstiprināts, ka datu noplūde ir apturēta.

Pille Lehisa, Datu aizsardzības inspekcijas ģenerāldirektore, uzsvēra, ka šis jaunais gadījums vēlreiz pierāda, ka uzņēmumiem bieži ir otršķirīga pieeja datu aizsardzībai, un tai vajadzētu pievērst lielāku uzmanību.

Veiko Rāzuke, Valsts Informācijas sistēmu departamenta (CERT-EE) Incidentu vadības nodaļas vadītājs, skaidroja, ka kiberuzbrukumi uzņēmumiem vai iestādēm, kam ir nopietnas sekas, bieži sākas ar darbinieka konta nelikumīgu izmantošanu.

 

Lasi vēl: 57 gadu vecumā pēc ļoti grūtām nedēļām, kuras diemžēl bija pēdējās aizsaulē devies cienījams aktieris

Kiberuzbrukuma gadījumā svarīgi ir rīkoties ātri un saprātīgi. Šeit ir daži soļi, ko varētu veikt:

Saglabājiet mieru: Svarīgi saglabāt emocionālu mieru un neļaut panikai pārņemt jūs vai jūsu organizāciju.

Informējiet drošības komandu: Ja esat organizācijas darbinieks, nekavējoties informējiet drošības komandu vai atbildīgās personas par notikušo.

Atslēdziet pieslēgumu: Ja iespējams, izolējiet uzbrukuma upuri no tīkla, atvienojot to no internetpasaules vai atslēdzot no tīkla iekārtas.

Saglabājiet pierādījumus: Fiksējiet visu, kas saistīts ar uzbrukumu, ieskaitot datus, kas var palīdzēt identificēt uzbrucēju vai novērst turpmākas uzbrukumu mēģinājumus.

 

Leave a Comment