Londonā oktobra beigās notiks Baltijas filmu festivāls

Laikā no 28. līdz 30. oktobrim Lielbritānijā, Londonā norisināsies otrais Baltijas filmu festivāls.

Katru Baltijas valsti pārstāvēs divas pilnmetrāžas filmas. Latviju tajā pārstāvēs Lindas Oltes godalgotā debija “Māsas” un Matīsa Kažas spēlfilma “Neona pavasaris”.

Baltijas filmu festivāla organizēšanā Latvijas, Igaunijas un Lietuvas vēstniecības sadarbojas ar Dienvidu sociālo filmu festivālu. Festivālu atbalsta arī Latvijas Nacionālais Kino centrs, Igaunijas Filmu institūts, Lietuvas Kino centrs un Lietuvas Kultūras institūts.

Filmu festivāls notiks kinoteātrī Riverside Studios Londonas Hamersmitas apkaimē. Pēc katras filmas seansiem notiks saruna ar kādu no filmas veidotājiem vai aktieriem. Latvijas filmas tiks demonstrētas kinofestivālā Londonā, kurā piedalīsies režisore Linda Olte un aktrise Marija Luīze Meļķe.

Festivāla organizatori vēlētos, lai jūs atnākat svinēt Baltijas kino daudzveidību un izmantotu šo iespēju jaunu kontaktu veidošanai gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Abas Londonas festivālam atlasītās Latvijas filmas tikai nesen savu nacionālo pirmizrādi piedzīvojušas kinofestivālā Riga IFF, un šobrīd tās tiek rādītas Latvijas kinoteātros.

Tas nozīmē, ka skaņdarbs ir daļa no mūziķa repertuāra jeb dziesmu saraksta, ko viņi zina, kā spēlēt. Neona pavasaris ir drāma par jauniešiem un viņu attiecībām. Tas ir par cilvēkiem, kuri vēlas sazināties viens ar otru, bet dažreiz garām mērķim, un par slepenajām dzīvēm, kuras daži cilvēki dzīvo naktī. Filmas režisors to raksturo kā godīgu un necenšas būt morālistisks.

Filmas galvenajā lomā debitē jauna dzejniece, dramaturģe un aktrise Marija Luīze Meļke. Viņa ir arī filmas scenārija līdzautore. Savukārt Lindas Oltes debijas spēlfilma Māsas, kas ir emocionāli piesātināta sociālā drāma par māsām, kuras uzaugušas bērnunamā un kurām ir iespēja tikt adoptētām amerikāņu ģimenē, nesen ieguva divas balvas Varšavas kinofestivālā Polijā.

Tā tika atzīta par labāko filmu konkursa programmā pirmajai un otrajai filmai, kā arī saņēma starptautisko FIPRESCI balvu no filmu apvienības FIPRESCI. Šie pasākumi jau ir palielinājuši pieprasījumu pēc Sisters pasaules festivālos.

Vērts atzīmēt, ka no četrām kaimiņvalstu filmām, kas tiks demonstrētas Londonas festivālā, trīs no tām jau tika demonstrētas Baltijas filmu dienās Rīgā vasaras beigās. Šīs filmas ir Laurinas Bareišas Svētceelnieki / Svētceļnieki, Kadri Keusāres Tuksnesī / Pamestie un Mēlas Paliales Mūžīgās mīlestības koks.

Lai iegūtu papildinformāciju par Dienvidu sociālo filmu festivālu, lūdzu, apmeklējiet festivāla vietni https://www.southsocialfilmfestival.co.uk/.

Vairāk informācijas varat atrast arī pasākuma Facebook lapā https://www.facebook.com/events/1314072792333491.

Leave a Comment