Lietuvā jau tā lielo minimālo algu palielinās par vēl 12% no 2025. gada. Latvijā situācija izskatās daudz sliktāka

Ministrija uzsver nepieciešamību izvairīties no pārlieku straujas minimālās algas paaugstināšanas, jo pārāk augsts algu līmenis varētu negatīvi ietekmēt eksportējošo uzņēmumu konkurētspēju.

Sociālās aizsardzības un darba ministrs Vītauts Šilinsks uzsver: “Mūsu mērķis ir pakāpeniski un piesardzīgi palielināt minimālo algu, vienlaikus mudinot eksportējošos uzņēmumus pāriet no cenu konkurences uz kvalitātes konkurenci.”

Trīspusējās sadarbības padomē tika diskutēts par minimālās algas palielināšanu, tomēr konkrēts palielinājuma apmērs 2025. gadam netika noteikts, jo viedokļi šajā jautājumā bija dažādi.

Darba ņēmēju pārstāvji ierosināja palielināt minimālo algu atbilstoši saskaņotai formulai, kas paredzētu 15,8% pieaugumu, sasniedzot 1070 eiro.

Šis kompromiss atspoguļo centienus līdzsvarot darba ņēmēju vajadzības ar uzņēmēju iespējām, lai veicinātu ilgtspējīgu ekonomisko attīstību un saglabātu konkurētspēju starptautiskajā tirgū.

Sociālās aizsardzības un darba lietu ministrija, ņemot vērā darba devēju un darba ņēmēju nespēju vienoties par konkrētu minimālās algas apmēru, ierosina izmantot darba devēju un Lietuvas Bankas stratēģiju.

Šī stratēģija paredz sasniegt minimālās algas līmeni, kas veidotu 50% no vidējās algas divu gadu laikā, nevis uzreiz.

Paredzētā minimālās algas summa tomēr ir lielāka, nekā darba devēji sākotnēji vēlējās, jo saskaņā ar jaunākajām prognozēm vidējā alga pieaugs ātrāk, nekā tika plānots trīspusējās padomes diskusiju laikā.

Ministrijas aprēķini liecina, ka, nosakot minimālo algu 1038 eiro apmērā un piemērojot tādu pašu ar nodokļiem neapliekamo ienākumu apmēru kā šogad, nākamgad minimālās algas pelnītāju ienākumi pēc nodokļu atskaitījumiem pieaugs par 69 eiro, sasniedzot 777 eiro mēnesī.

Šī summa pārsniegs 2025. gadā prognozēto relatīvās nabadzības riska slieksni, kas ir 732 eiro.

2024. gadā minimālā alga tika paaugstināta līdz 924 eiro pirms nodokļu atskaitījumiem, un ar nodokļiem neapliekamo ienākumu summa tika palielināta līdz 747 eiro.

Šis kompromiss atspoguļo ministrijas centienus līdzsvarot darba ņēmēju un darba devēju intereses, nodrošinot pakāpenisku un ilgtspējīgu minimālās algas pieaugumu, kas veicina sociālo taisnīgumu un ekonomisko stabilitāti valstī.

Leave a Comment