Lietotnē ”WhatsApp” šobrīd strauji izplatās shēma dēļ, kuras simtiem cilvēku palikuši bez naudas

Diemžēl ļoti īsā laika periodā simtiem cilvēku ir ziņojuši par vietnes ”WhatsApp” shēmu dēļ, kuras viņi ir palikuši bez naudas un saviem ienākumiem. 

Biežāki kļuvuši telefona krāpšanas gadījumi, izmantojot populārās lietotnes – u.z.b.r.u.c.ē..j.i arvien biežāk zvana u.p.u.r.i.e.m nevis pa numuru, bet gan WhatsApp vai Viber. Kāpēc krāpnieki pārgāja uz citu zvanīšanas metodi un kāpēc tas varētu būt bīstami?

Kopš 2022. gada beigām ir parādījusies jauna tendence telefonkrāpšanas jomā. Krāpnieki sāka izmantot lietotnes, un tagad viņi zvana caur tiem.

Visbiežāk abonenti saņem zvanus caur WhatsApp, jo tas ir vispopulārākā lietotne, vai caur Viber. Zvaniem krāpnieki var izmantot ārzemju numurus ar neparastiem kodiem, lai mudinātu upuri pacelt klausuli aiz ziņkārības vai bailēm nokavēt kādu svarīgu zvanu.

Krāpšanas shēmas, izmantojot WhatsApp zvanus, ir zināmas daudziem – viņu uzbrucēji tās nedaudz maina. Vispārīgi runājot, visizplatītākās krāpšanās iespējas ir šādas:

Nenoskaidrotas personas sevi piesaka kā valsts struktūru (p.o.l.i..ci..ja.s, Iekšlietu ministrijas, izmeklēšanas komitejas u.c.) darbiniekiem un ziņo, ka kāds mēģina izņemt naudu no cietušās konta vai noformēt kredītu uz viņas vārda. Krāpnieki liek abonentam visus savus līdzekļus pārskaitīt uz “drošo” kontu, kas patiesībā pieder pašiem uzbrucējiem.

Krāpnieki zvana bankas vārdā un ziņo par dažādām cietušā kartes problēmām: aizdomīga darbība, bloķēšana utt. Nezināmas personas ar visiem līdzekļiem cenšas izvilkt no cietušās viņas personas datus (CVV kodu uz kartes vai slepeno kodu no SMS) vai piemānīt viņai pārskaitīt naudu uz krāpnieku kontu.

 

WhatsApp nedarbojas noteikšanas funkcija

Līdz ar telefonkrāpšanas izplatību ir radušies daudzi veidi, kā ar to cīnīties. Lietojumprogrammu veikalos ir pieejami desmitiem mobilo ierīču identifikatoru, kas ar dažiem klikšķiem var parādīt visu pieejamo informāciju par numuru: atsauksmes, no kurienes viņi zvana, kā numuru ieraksta citi abonenti. Dažos viedtālruņos iebūvētās zvanu programmas var noteikt, no kuras valsts tiek veikts zvans.

Lasi vēl: Unikāla metode: kā ārsti glābj Anastasiju Zavorotņuku; vēl neredzēti kadri

Turklāt visas šīs aizsardzības metodes darbojas tikai tad, ja tās zvana tieši uz tālruņa numuru. Zvani caur WhatsApp un citām lietotnēm netiek fiksēti nekādā veidā – abonents redz tikai zvanītāja numuru, kuru krāpnieki bieži vilto vai uz laiku nomā. Šajā gadījumā cietušā nevar iepriekš uzzināt, kas viņai zvana, un tas nozīmē, ka uzbrucēji, visticamāk, maldinās zvanītāju.

 

Leave a Comment