Lieliskas ziņas iedzīvotājiem! Jau no 2024. gada 1. Janvāra plānojas būt iespaidīgs atbalsts

Tas būs 30% apmērā no savu procentu maksājuma , nepārsniedzot divus procentu punktus no procentu likmes, kas noteikta konkrētajam laika posmam.

Bankām kā nodevu maksātājiem būs jānosaka kredīta procentu atmaksa katram individuālajam hipotekārā kredīta ņēmējam. Šī atmaksa būs 30% no ceturkšņa procentu maksājumiem, kas tiek aprēķināti, pamatojoties uz spēkā esošo hipotekārā kredīta līgumu. Taču atlīdzība nedrīkst pārsniegt divus procentu punktus no konkrētajam periodam noteiktās procentu likmes (ieskaitot visas likmes).

Diemžēl hipotekārie kredīti, kuriem tiek saglabāta fiksēta procentu likme visā atmaksas termiņā, nesaņems nekāda veida aizdevuma procentu kompensāciju.

Kredīta procentu kompensāciju varēs saņemt tie hipotekārā kredīta ņēmēji, kuri aizdevuma līgumu pabeigs līdz 2023. gada 31. oktobrim un kuriem hipotekārā kredīta atlikums nepārsniedz 250 000 eiro.

Nodevu maksās kredītiestādes par aizņēmējiem, konkrēti fiziskām personām, izsniegtajiem aizdevumiem, kas nodrošināti ar ķīlu uz nekustamo īpašumu Latvijā vai hipotekārajiem kredītiem.

Par nodevas uzraudzību būs atbildīgs Valsts ieņēmumu dienests (VID), un kredītiestādēm likumā noteiktajā kārtībā būs pienākums sniegt VID nepieciešamo informāciju. Papildus kredītiestādēm būs jānorāda VID hipotekārā kredīta ņēmēja maksājumu konta numurs, kuram VID izmaksās kredīta procentu kompensāciju.

Lasi vēl: Vai Tev ir kāda no šīm lata monētām? Iespējams, ka Tev ir pamatīgi paveicies un varat kļūt patiešām bagāti

Lasi vēl : Sinoptiķi negaidīti nākuši klajā ar ļoti biedējošu prognozi par gaidāmo laiku tuvākās dienās: “Būs briesmīgi”

Par nodevas samaksu būs atbildīgas Latvijā reģistrētas kredītiestādes un kapitālsabiedrības, gan iekšzemes, gan ārvalstu filiāles ar atbilstošu licenci patērētāju kreditēšanas pakalpojumiem.

Maksa par maksu būs jāveic reizi ceturksnī visa gada garumā.
Sākot ar 2023.gada 31.oktobri, kredītiestādēm katru kalendārā gada ceturksni būs jāmaksā nodeva 0,5% apmērā no kopējā hipotekāro kredītu atlikuma. Taču šī maksa neattieksies uz hipotekārajiem kredītiem, kuriem ir fiksēta procentu likme uz visu atmaksas laiku.

Nodevas maksātāja norādītajam konkrētajam hipotekārā kredīta ņēmējam nodokļu maksātāja aprēķināto kredīta procentu kompensāciju maksās VID. Šis maksājums tiks veikts no hipotekārā aizņēmēja aizsardzības maksas ieņēmumiem un tiks iemaksāts tieši aizņēmēja bankas kontā.

Atlīdzība no VID tiks izmaksāta reizi ceturksnī ar termiņu līdz nākamā mēneša 30.datumam. Līdz ar to sākotnējais maksājums aizņēmēju kontos, iespējams, var notikt 2024. gada 30. aprīlī.

Saskaņā ar Civilprocesa likumu visas domstarpības par kredītprocentu kompensācijas aprēķināšanu starp nodevas maksātāju un patērētāju tiks risinātas likumā noteiktajā kārtībā.