Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplata brīdinājumu visiem ļaudīm!

Svētdien Latvijā ir jābūt īpaši piesardzīgiem, sauļojoties, jo gaidāms augsts ultravioletās radiācijas indekss, tāpēc Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsaka brīdinājumu visiem iedzīvotājiem. Saskaņā ar centra prognozēm, ultravioletās radiācijas indekss (UVI) svētdien dienas vidū sasniegs vidēju līdz augstu līmeni, kas nozīmē, ka pastāv ievērojams risks ve***ai, ja netiek ievērotas nepieciešamās piesardzības mērauklas.

Sinoptiķi uzsver, ka iedzīvotājiem būtu jāizvairās no ilgstošas uzturēšanās tiešos saules staros, īpaši dienas vidū, kad saules radiācija ir visintensīvākā. Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājaslapā publicētā informācija liecina, ka vidēja un augsta UVI līmeņa gadījumā ir jāievēro piesardzība, lai samazinātu kaitīgo ietekmi uz ādu un acīm.

Lai pasargātu sevi no saules kaitīgās ietekmes, eksperti iesaka vairākas preventīvas darbības. Pirmkārt, ir svarīgi censties uzturēties ēnā, īpaši pusdienlaikā, kad saules stari ir visstiprākie. Ja nepieciešams uzturēties ārpus telpām, ieteicams valkāt vieglu, gaišu apģērbu, kas sedz pēc iespējas vairāk ķermeņa daļu. Obligāti jāizmanto arī galvassega, piemēram, cepure vai lakats, lai pasargātu galvu un seju no tiešiem saules stariem.

Papildus tam, ir ļoti svarīgi regulāri uzklāt saules aizsargkrēmu ar augstu aizsardzības faktoru (SPF). Aizsargkrēms jāuzklāj vismaz 15-30 minūtes pirms došanās ārā un jāatjauno ik pēc divām stundām, kā arī pēc peldēšanās vai intensīvas svīšanas. Aizsargkrēma lietošana ir būtiska, lai samazinātu risku iegūt saules ap***mus un ilgtermiņā novērstu ādas bojājumus un ***a attīstību.

Ir jāatceras, ka saule var būt bīstama arī mākoņainās dienās, jo ultravioletā radiācija spēj iekļūt cauri mākoņiem. Tāpēc piesardzība ir nepieciešama vienmēr, kad atrodaties ārpus telpām. Īpaša uzmanība jāpievērš bērniem un vecāka gadagājuma cilvēkiem, jo viņu āda ir īpaši jutīga pret saules staru kaitīgo ietekmi. Šis viss attiecas arī uz vakarpusi.

 

Ņemot vērā visus šos piesardzības pasākumus, ikviens var baudīt saulainu dienu, samazinot risku kaitēt savai ves****ai.

Lasi vēl: Šīm 3 zodiaka zīmēm būs veiksmīga nedēļa no 2024. gada 16. līdz 23. jūnijam

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem un ievērot sniegtos ieteikumus, lai pasargātu sevi un savus tuvākos no ultravioletās radiācijas iedarbības.

 

Leave a Comment