Latvijā gaidāmi ierobežojumi un jaunas izmaiņas attiecībā uz mājokļu remontiem un privātmāju būvniecību

Tuvākā nākotnē varētu tikt noteikti dažādi ierobežojumi attiecībā uz privātmāju būvniecību – vismaz attiecībā uz tām mājām, kuras plānots būvēt noteiktā platībā, jau iepriekš ziņoja Latvijas radio.

Visu Radio sižetu vari noklausīties raksta beigās.

Lai samazinātu ēnu ekonomiku būvniecības nozarē, kas pagājušajā gadā jau sasniedza 34,5%, Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi vairākus priekšlikumus.

Šo priekšlikumu galvenais mērķis ir likvidēt ēnu ekonomiku gan lielajos, gan mazajos būvobjektos, ietverot arī privātmāju būvniecību un remontus, kas pašlaik nav tik stingri kontrolēti. Vienkārši izsakoties, privātmāju būvniecības nozare lielākoties ir  ēnu ekonomikā, kur nevis paši īpašnieki, bet gan speciālistu brigāde veic būvniecības darbus. Bet tas tiek darīts “pa kluso”, nenomaksājot darbaspēka u.c. nodokļus par paveiktajiem darbiem.

Līdz šim bija atļauts katrai privātpersonai būvēt savu māju savā zemes gabalā līdz 400 kvadrātmetriem, taču tagad ir plāns ieviest stingrāku kontroli un ierobežojumus šajā jomā. Jaunie noteikumi paredz samazināt maksimālo būvniecības apjomu par pusi, atļaujot apbūvēt tikai līdz 200 kvadrātmetriem ar privātpersonas spēkiem. Ja māju plānots būvēt lielāku, tad tikai ar “privātām” rokām māju būvēt nevarēs. 

https://abiem.baltic-course.com/kas-pavasara-diena-sagaida-katru-zvaigznu-zimi-pirmas-prognozes/96547

EM Būvniecības politikas departamenta vadītāja Olga Feldmane sižetā Latvijas radio norāda, ka  viens no lielākajiem ēnu ekonomikas apjomiem ir tieši privātmāju būvniecībā. Pie tam  lielākajā daļā gadījumu ir  redzams, ka nevis pats cilvēks viens būvē māju, bet vesela brigāde.

Viņa norāda, ka atbildīgie šos objektus redz, tie ir būvniecības informācijas sistēmā un tāpat var redzēt, kas ir mājas īpašnieks. Tomēr vienlaikus viņš saka, ka to darot pats saviem spēkiem.

Lasi arī: Kāpēc gulēt uz muguras? 5 svarīgi iemesli

Lasi arī: “Visa” un “Mastercard” lietotājiem ir jāpiedzīvo nepatīkama ziņa: “Daudziem tas varētu radīt dusmas”

Noskaidro savas zināšanas par latviešu vecvārdiem!

Izpildi šo ātro testu un noskaidro kā tu pārzini latviešu vecvārdus! 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

Your score is

The average score is 53%

0%

“Tālāk jau Valsts ieņēmumu dienests varētu vērtēt, cik daudz, kā to varēja izdarīt,” stāsta  O.Feldmane.

Otrs priekšlikums ir atļaut piesaistīt darbiniekus privātmāju būvniecībai, tomēr tiem būtu jāreģistrējas būvniecības informācijas sistēmā.

Plašāku sabiedrības daļu gan varētu interesēt iecerētās izmaiņas attiecībā uz remontiem, kurus ir daudz grūtāk kontrolēt.

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu, kādas varētu būt izmaiņas attiecībā uz mājokļu remontiem

Leave a Comment