Latvija drīzumā gatavojas ieviest digitālo eiro vai tas nozīmē, ka varēsim atvadīties no pašreizējiem euro?

Bažas par to, ka esošā nauda varētu pazust, nav pamatotas, jo digitālais eiro ir domāts kā papildinājums esošajiem naudas veidiem, ieskaitot skaidro un bezskaidro naudu, nevis kā to aizstājējs. Latvijas Banka skaidro, ka digitālo eiro emitēs Eiropas Centrālā banka (ECB), un tas būs pieejams visiem eirozonas iedzīvotājiem, lietojams visā eirozonā.

Tas ir līdzīgi kā banknotes, kas tika ieviestas kā papildinājums monētām, digitālais eiro arī papildinās esošās naudas formas. Skaidrā nauda saglabās savu nozīmi, un Eirosistēma, ko veido ECB un eirozonas nacionālās centrālās bankas, turpinās attīstīt šo līdzsvaru.

Saskaņā ar moderno maksājumu eksperta Reiņa Vecbaštika domām, digitālo eiro ieviešana ir naudas evolūcija, kas seko digitalizācijas tendencēm un paplašina centrālās bankas naudas lietošanas iespējas digitālajā vidē. Digitālā eiro lietošana būtu līdzīga esošajiem maksājumu risinājumiem un ieviestu labākos tirgus piemērus.

Galvenokārt digitālā eiro paredzēts lietošanai caur digitālo eiro aplikāciju vai digitālo maciņu, kuru persona varētu atvērt savā viedtālrunī, sadarbojoties ar maksājumu pakalpojumu sniedzēju. Eirosistēma pašlaik strādā pie vienotas eiro zonas digitālā eiro aplikācijas, kas būtu pieejama visiem, kas izvēlas izmantot digitālo eiro.

Svarīgākais iemesls, kāpēc Eirosistēma apsver digitālā eiro ieviešanu, ir sabiedrības maksājumu paradumu pārmaiņas, jo cilvēki arvien biežāk izvēlas digitālas norēķinu iespējas. Pētījumu dati Latvijā atspoguļo, ka iedzīvotāji vairāk veic elektroniskos norēķinus nekā lieto skaidru naudu.

Latvijas Bankas informācija norāda, ka elektroniskie maksājumi šobrīd veido aptuveni 70%, salīdzinot ar 30%, kas attiecas uz skaidro naudu.

Šobrīd elektroniskie maksājumi balstās galvenokārt uz privāto naudu, piemēram, komercbanku naudu vai citiem privāti izstrādātiem maksājuma veidiem, tostarp iepriekš minētajām kriptovalūtām.

Lasi vēl: Beidzot tiek pastāstīts par leģendārā Šūmahera veselības stāvokli: ”Mēs nezinām cik ilgi viņam ir palicis”

Digitālais eiro piedāvātu iespēju veikt elektroniskus maksājumus, izmantojot centrālās bankas izdoto naudu, tādējādi nodrošinot leģitīmu maksājuma līdzekli visā eirozonā.

 

Leave a Comment