Laikapstākļi uz Zemes kļūst aizvien dīvaināki un dīvaināki – kā tas skars mūsu valsti?

2021. gada vasara Austrumeiropā bija nenormāli auksta, kad gaisa temperatūra bija ievērojami zemāka par normu. To arī izraisīja mainīgie klimatiskie apstākļi un atmosfēras fronšu aktivitāte.

 

Kukaiņi

Līdz ar temperatūras rekordu pieaugumu palielinās arī mūs kairinošo kukaiņu skaits, un runa nav tikai par odiem. Baltkrievijas dienvidu un rietumu reģionos katru gadu maijā odi uzbrūk visam. Saskaņā ar vietējo iedzīvotāju sajūtām 2024. gads ir kļuvis par rekordlielu gadu mušu skaita ziņā.

 

Dīvainu laikapstākļu cēloņi

Galvenais neparasto laikapstākļu parādību cēlonis ir klimata pārmaiņas, ko izraisa cilvēka darbība. Siltumnīcefekta gāzu koncentrācijas palielināšanās atmosfērā izraisa globālo sasilšanu, kas savukārt izraisa klimata sistēmu nestabilitāti.

 

Kas gaidāms nākotnē

Nākotnes situācija ir drūma. Ja saglabāsies pašreizējās tendences, mēs varam sagaidīt ekstremālu laikapstākļu, piemēram, spēcīgu lietusgāžu, sausuma, viesuļvētru un ekstrēmu temperatūras svārstību pieaugumu. Tas var radīt ne tikai vides, bet arī ekonomiskas sekas, kas ietekmēs lauksaimniecību, energoapgādi un ūdensapgādi.

Lasi vēl: Garšīgākie Eklēri, kādus esmu ēdusi : Vecmāmiņa parādīja savu dzīves labāko recepti

Klimatologi uzskata, ka tuvākajās desmitgadēs Eiropa var saskarties ar vēl nopietnākām klimata problēmām. Piemēram, temperatūras paaugstināšanās Arktikā varētu izraisīt mūžīgā sasaluma kušanu, kas savukārt izraisītu citas siltumnīcefekta gāzes – metāna – emisijas.

 

 

Secinājumi

Zemes laikapstākļu dīvainība ir brīdinājuma signāls, ko mēs nedrīkstam ignorēt. Ir steidzami jārīkojas, lai samazinātu siltumnīcefekta gāzu emisijas un pielāgotos mainīgajiem klimata apstākļiem. Tikai tādā veidā mēs varam mazināt klimata pārmaiņu ietekmi un sagatavoties nākotnes izaicinājumiem, kas jau ir mūsu priekšā.

Tieši šis pats gaida arī Latviju un kā mēs jau esam novērojuši arī mūsu valsti šogad pārsteidz netipiskas laikapstākļu izmaiņas, kuras aiz sevis nes postu un briesmas.

 

Leave a Comment