Lai reizi par visām reizēm izdzītu zemesvēzi no sava dārzeņu dārza, jums būs nepieciešams tikai viens veļas ziepju gabaliņš

Daudziem dārzkopjiem nav zināms, kā zināt ar zemesvēžiem. Objektīvi kukaiņi nebaidās no daudzām ķimikālijām. Ber tās, kas biedē, ir bīstamas īstajiem augiem, kurus, šķiet, vajadzētu audzēt. Tā ir dilemma, vai ne?

Taču ironiskā kārtā to var atrisināt bez piepūles. To paveiks vienkāršs veļas ziepju šķīdums.

Zemesvēži

Vaboles, pazīstamas arī kā zemesvēži, ir vieni no kaitīgākajiem kukaiņiem dārzā. Tas ir liels kukainis, kas var sasniegt 5-6 cm garumu, ar spēcīgām priekšējām kājām, kas pielāgotas zemes rakšanai. Zemesvēži dzīvo pazemes dzīvi, veidojot sarežģītas eju un kāpuru sistēmas augsnē. Šīs ejas kalpo tiem ceļošanai un barības – augu sakņu – meklēšanai. Zemesvēži ir īpaši aktīvi pavasarī un vasarā, kad dēj olas un audzina mazuļus.

Zemesvēži dod priekšroku mitrām, auglīgām, organisko vielu bagātām augsnēm. Šādi apstākļi bieži sastopami dārzos un mazdārziņos, kur aktīvi izmanto kompostu un humusu. Tāpēc dārzeņu dārzi ir ideāla dzīvesvieta zemesvēžiem, kas rada ievērojamus draudus kultūraugiem. Bojātas augu saknes noveco un iet bojā, kas var ievērojami samazināt ražu un radīt ievērojamus ekonomiskos zaudējumus.

Kukaiņi nodara kaitējumu dažādiem kultūraugiem, barojoties ar to saknēm un dzinumiem. Tās bojā augu sakņu sistēmu, kā rezultātā tie nokalst un iet bojā. Tādas kultūras kā kartupeļi, burkāni, sīpoli, kāposti, tomāti un gurķi ir īpaši cieš no kukaiņiem. Bojātie augi nesaņem pietiekami daudz barības un ūdens, kas palēnina to augšanu un attīstību.

Zemesvēžu apkarošanas metode

Cīņai pret vabolēm dārzeņu dārzā nepieciešama visaptveroša pieeja, kas ietver dažādas metodes un līdzekļus. Viena no efektīvākajām un pieejamākajām metodēm ir izmantot veļas ziepju šķīdumu. Šī metode neprasa ķīmisku insekticīdu lietošanu, tāpēc tā ir droša videi un augsnē esošajiem labvēlīgajiem organismiem.

Kā pagatavot ziepju šķīdumu

Lai pagatavotu veļas ziepju šķīdumu, jums būs nepieciešamas veļas ziepes un ūdens. Veļas ziepēm piemīt labas mazgāšanas un insekticīdu īpašības, tāpēc tās ir ideāli piemērotas zemesvēžu apkarošanai. Lai pagatavotu šķīdumu, sarīvējiet apmēram 100 gramus veļas ziepju un izšķīdiniet tās 10 litros silta ūdens. Rūpīgi samaisiet šķīdumu, lai ziepes pilnībā izšķīdinātu ūdenī.

Ziepju šķīduma lietošana

Pēc ziepju šķīduma pagatavošanas varat sākt apstrādāt teritoriju. Lai to izdarītu, atrodiet zemesvēža alas, kas parasti atrodas pie bojāto augu saknēm. Tās var identificēt pēc nelieliem caurumiem augsnē vai vaļīgas augsnes ap augiem. Kad alas ir atrastas, ielejiet ziepju šķīdumu tieši tajās. Ziepes kairina kukaiņus, liekot tiem pamest savas slēptuves un izlīst uz zemes. Tad tos var viegli savākt un iznīcināt.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Regulāra lietošana

Lai sasniegtu vislabākos rezultātus, ziepju šķīduma līdzekļi jālieto regulāri, jo īpaši aktīvā zemesvēžu vairošanās laikā pavasarī un rudenī. Regulāra šīs metodes lietošana palīdzēs samazināt zemesvēžu populāciju jūsu īpašumā un pasargās augus no bojājumiem.

Leave a Comment