Kriptovalūtas likums tūlīt stāsies spēkā: jāgatavojas mainīgai situācijai

Jaunais Briseles tiesību akts MiCA cenšas izbeigt problēmas un neskaidrības ap kriptovalūtas tirgu. Taču šķiet, ka tikai daži, ja vispār kāds, gatavojas to ievērot, raksta Euronews.

ES nozīmīgais kriptovalūtu regulējums stājies spēkā, un, šķiet, ka nevienam no lielākajiem specializētajiem spēlētājiem nav izdevies iegūt atļauju.

Jaunais režīms piedāvā tādiem dalībniekiem kā biržas un maku nodrošinātājiem iespēju pieteikties licencei, kas ļaus tiem darboties visā blokā.

Brisele ir izteikusies, ka tā ir pirmā globālā jurisdikcija, kas noteikusi pielāgotus noteikumus kriptovalūtu tirgum – tirgum, kurā ir vērojami ievērojami satricinājumi un manipulācijas.

Taču, laikam ritot uz priekšu, žūrija vēl nav izlēmusi, vai ES likums par kriptovalūtu tirgiem, MiCA, kas stāsies spēkā 30. jūnijā, iezīmē jaunu ēru šajā nozarē – vai arī to iznīcinās.

Pēc tam, kad 2023. gada jūnijā tika panākta vienošanās par likumu, Francijas finanšu ministrs Bruno Le Mērs paziņoja, ka šis nozīmīgais tiesību akts “novērsīs kriptoaktīvu ļaunprātīgu izmantošanu un vienlaikus būs labvēlīgs inovācijām, lai saglabātu ES pievilcību”.

Dažus mēnešus vēlāk vadošais likumdevējs Štefans Bergers (Vācija/Eiropas Tautas partija) sacīja, ka šie noteikumi “izvirza Eiropas Savienību žetonu ekonomikas priekšgalā visā pasaulē”.

Daudzi kriptovalūtas lietotāji jau sen priecājas par tās brīvību no valdības kontroles – pat ja daži atzīst, ka regulatīvā atzīšana varētu sniegt papildu uzticamību un noteiktību.

Tā kā izredzes piemērot finanšu stila noteikumus tuvojas arvien tuvāk, noskaņojums nozarē kļūst arvien nemierīgāks.

“Šis ir grūts un neērts periods,” portālam Euronews sacīja Francijas kripto lobiju grupas ADAN prezidente Faustīne Fleure, minot normas, kas ir gan stingras, gan neskaidras.

Šim drūmajam noskaņojumam piekrīt arī Marina Markeziča, Briselē bāzētās Eiropas kriptogrāfijas iniciatīvas dibinātāja, kura norāda, ka daudzi kriptogrāfijas uzņēmumi joprojām nav precīzi izstāstījuši saviem klientiem, kā likums darbosies.

Viena no pasaules vadošajām kriptovalūtas biržām Binance 3. jūnijā paziņoja, ka ierobežos piekļuvi neautorizētām kriptonauda monētām, tiklīdz stāsies spēkā MiCA, taču citi nav bijuši tik atklāti.

“Līdz 30. jūnijam ir palikusi nedēļa, un es kā patērētājs joprojām nezinu, kas notiks,” sacīja Markeziča.

Liela daļa MiCA ir veltīta stabilkoiniem – kriptovalūtām, kuru mērķis ir piesaistīt to vērtību citiem aktīviem, piemēram, zelta cenai vai ASV dolāram.

Šīs ir visgrūtākās MiCA daļas, un tās stāsies spēkā pirmās – citi noteikumi, piemēram, licences biržām, sāks darboties 30. decembrī.

Taču joprojām pastāv strīds par to, ko šie noteikumi faktiski nozīmē, piemēram, vai darbs ar stabilām monētām nozīmē, ka jums ir jāreģistrējas kā maksājumu pakalpojumu sniedzējam.

Pagaidām Euronews nav identificējis nevienu no lielākajiem kriptogrāfijas tirgus dalībniekiem, kas noteikti ir apstiprināti saskaņā ar MiCA.

 

Leave a Comment