Kraukšķīgi skābēti gurķi ziemai: sena lietuviešu recepte

Pagatavošana:

Gurķus marinēšanai var izmantot gan pašgatavotus, gan veikala pirktus gurķus, kas atšķiras pēc lieluma. Galvenais, lai dārzeņi būtu izturīgi, bez bojājumiem un ne pārāk rūgti.

Pirms ievietošanas burkā gurķi ir jānomazgā. Dažkārt dārzeņus iesaka 2-3 reizes iemērkt dziļā traukā, taču tas nav nepieciešams.

Tomēr gurķus uz nelielu laiku ar ūdeni tomēr ir iespējams apliet – tad uzpeldēs sabojāti dārzeņi, kas jāizmet ārā. Pēc mērcēšanas gurķi atkal kārtīgi jānomazgā un jāgaida, līdz tie izžūst.

Noskalojiet arī mārrutkus, dilles un lapas, izklājiet paredzētās sastāvdaļas uz dvieļa, lai noņemtu mitrumu. Pēc tam nepieciešams nomizot ķiplokus un mārrutkus.

Gurķus var skābēt mucās un burkās, pirms tam tās noteikti sterilizējiet. Ir nepieciešams sterilizēt arī burku vāciņus, lai nesabojātu uzkodas.

Burku apakšā izvieto dilles kopā ar kātiņu. Tad no daļas lapu jāizveido spilventiņš gurķiem. Ķiploku daiviņas jāsagriež uz pusēm, mārrutkus – mazos gabaliņos, un tad ceturtdaļu gabaliņu jāievieto burkā.

Blīvi izklājiet 2-3 gurķu slāņus, bet necentieties uzreiz salikt pēc iespējas vairāk – tā jūs varat sabojāt dārzeņus. Atkal izklājiet sastāvdaļu kārtu, un uz tās – gurķus.

Kad visas sastāvdaļas ir gatavas, pievienojiet sarkano un, ja vēlaties, melno piparu graudiņus. Var izmantot arī čili piparus, tos nomazgājot pirms pievienošanas gurķiem.

Katliņā uzvāra ūdeni. Ja gurķu ir daudz, labāk uzreiz uzņemt vairāk ūdens sālījumam. Ir svarīgi ievērot sāls un ūdens proporcijas, lai iegūtu pareizo koncentrāciju.

Pagaidiet, līdz ūdens sasniedz istabas temperatūru, un tad iemaisiet tajā sāli. Lai gan izmanto arī karstu sālījumu, ar to pagatavo viegli sālītus gurķus, skābētiem nepieciešams atdzesēts šķidrums.

Uzpildiet sālījumu burkā tā, lai šķidrums pilnībā pārklātu visus produktus – pretējā gadījumā var veidoties baktērijas. Pēc tam burkas aizver ar steriliem vākiem un pārnes vēsā vietā.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Burkas labāk uzreiz novietot kādos traukos vai uz dvieļiem – raudzēšanas laikā sālījums pacelsies, tāpēc tas var izplūst zem vāka.

Kad gurķi ir mainījuši krāsu, tie ir gatavi. Tad raudzētos gurķus var uzglabāt ledusskapī.

 

 

Leave a Comment