Krampji kājās. Par ko liecina, kā palīdzēt?

Gados vecākiem cilvēkiem (un ne tikai!) naktīs diezgan bieži kājas mēdz savilkt krampji. Cēloņi tam var būt dažādi, taču visizplatītākie ir – mikroelementu (kalcija, kālija, magnija) trūkums un problēmas ar asinsvadiem.

To, vai radies mikroelementu trūkums organismā, var noskaidrot, izdarot asins bioķīmisko analīzi. Ja atklājas kāda elementa deficīts, tas jānovērš, izdarot izmaiņas diētā un lietojot atbilstīgus medikamentus. Problēmas ar asinsvadiem, kas noved pie krampjiem kājās, var rasties artēriju aterosklerozes vai vēnu varikozes dēļ. Abi šie stāvokļi izraisa traucējumus muskuļu asinsapgādē un ir sāpju sajūtu cēlonis. Jebkurā gadījumā ciest sāpes nevajag un jādodas pie ārsta – viņš noteiks precīzu diagnozi un ieteiks līdzekļus, kas palīdzēs šos nepatīkamos simptomus novērst.

Uzlabot stāvokli palīdz arī pareizs uzturs – jālieto vairāk zaļumu: lociņi, pētersīļi, dilles, arī zaļie zirnīši, kartupeļi, aprikozes, banāni, žāvētas plūmes, zivis, olas. Ēdienkarti var papildināt ar kādu no cietajiem sieriem, skābpiena produktiem (vēlams liesiem) un medu – pa 1 tējkarotei 2–3 reizes dienā pēc ēšanas.

Izmantot var arī tautas medicīnas ieteikumus.

* Pēc nakts krampjiem no rīta pēdapakšas ieziež ar citrona sulu un ļauj tai iesūkties ādā vai nožūt. Tikai jāņem vērā, ka šis līdzeklis pazemina arteriālo spiedienu, tāpēc cilvēki, kas sirgst ar hipotoniju, to nedrīkst izmantot.

* Aptuveni 1–2 reizes dienā sāpošās vietas ierīvē ar sinepju eļļu.

* Katru dienu var izpildīt šādu vingrojumu: sēžot uz krēsla, kājas izstiepj uz priekšu un velk pēdas uz savu pusi. Izpilda 10 reižu ar katru kāju.

Leave a Comment