Kāpēc dienā jāizdzer septiņas glāzes ūdens? Pārstartējam gremošanu!

Paskatieties uz sevi spogulī. Pelēka sejas krāsa, taukaina āda, nespodri mati, kas ātri taukojas, blaugznas… Ja izskats tiešām tāds, tas ir nopietns iemesls pievērsties zarnu trakta atveseļošanai, jo toksīni, kas tajā aizkavējas ilgāk par sešām stundām, var izraisīt nopietnas slimības.

* Lai zarnu trakts strādātu regulāri, tam nepieciešami 25 g šķiedrvielu diennaktī. Ar šķiedrvielām bagāti ir visi augļi un dārzeņi, arī rieksti, klijas, maize no rupja maluma miltiem un biezputras no pilngraudiem. Lai gan visi šie produkti ir pieejami, ziemas periodā papildus var pagatavot arī žāvētu augļu maisījumu, kas bez problēmām palīdzēs uzņemt nepieciešamo šķiedrvielu daudzumu.

* Ņem pa pusglāzei rozīnes, žāvētas plūmes, aprikozes, vīģes un valriekstu kodolus. Žāvētos augļus applaucē ar verdošu ūdeni, tad visu samaļ gaļas maļamajā mašīnā un pievieno pusglāzi medus.

* Jāievieš par paradumu izdzert 7 glāzes tīra negāzēta ūdens dienā. Pirmā glāze jāizdzer no rīta tūlīt pēc pamošanās – ūdens palīdzēs zarnām pastiprināt stumšanas funkciju, bet pārējais dienas laikā izdzertais ūdens – izvadīt toksīnus. Ūdens jādzer nelieliem malkiem: viena glāze – aptuveni pusstundas laikā. Pēdējais malks jāizdara 10 minūtes pirms ēšanas, bet atsākt dzert ūdeni var pusstundu pēc ēšanas.

* Ļoti daudzi pieradinājuši sevi tualeti apmeklēt nevis tad, kad organisms to prasa, bet kad to ērtāk izdarīt. Taču nomākt dabisko vajadzību nozīmē lēnām, bet mērķtiecīgi veicināt aizcietējuma attīstību. Zarnu trakta darbība ir jānoregulē, un, lai to izdarītu, tas jāradina atbrīvoties aptuveni vienā un tajā pašā laikā.

* Ja zarnu trakts nav atbrīvojies vairāk nekā 2 diennaktis, var lietot sennas uzlējumu, kas praktiski palīdz visiem, kuri cieš no aizcietējuma. Ēdamkaroti sennas lapu aplej ar glāzi karsta ūdens, 30 minūtes karsē ūdens peldē, tad atdzesē. Izkāš uzlējumu tikai tad, kad tas jau atdzisis, un izdzer pusglāzi (ieteicamāk pirms gulētiešanas). Taču ilgstoši izmantot šo recepti nedrīkst, tikai ārkārtas gadījumos, citādi zarnu trakts pie tā pieadīs un bez uzlējuma devas vispār atteiksies strādāt.

Leave a Comment