“Kopš 2007. gada šādas anomālijas nav konstatētas.” Meteorologi teica, kam gatavoties maija beigās-jūnija sākumā

Pašreizējie prognožu dati liecina, ka šogad Latvijā varētu sagaidīt karstu vasaru ar maz nokrišņiem, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Sinoptiķi atgādina, ka Eiropā ir sarežģīti prognozēt laikapstākļus vairākus mēnešus uz priekšu. Tropiskajos reģionos līdzšinējie pētījumi un zināmās likumsakarības ļauj izstrādāt sezonālās prognozes ar augstāku ticamību nekā Eiropā.

Vasaras pirmais mēnesis, jūnijs, kopumā sagaidāms ar gaisa temperatūru virs normas. Pastāv augsta varbūtība, ka būs karstas dienas, īpaši mēneša otrajā pusē. Arī pārējā laikā nav gaidāmi periodi, kad vēsās gaisa masas varētu dominēt pār siltajām, un gaisa temperatūra būtu ievērojami zemāka par normu.

Prognozēts, ka jūnijā Eiropas ziemeļu rajonos būs paaugstināts atmosfēras spiediens, savukārt ciklonu darbība biežāk ietekmēs Eiropas rietumu un centrālos rajonus, kā arī Vidusjūras reģionu.

Jūnija prognozē bieži gaidāms austrumu vējš Latvijā, kas nesīs siltas vai pat karstas, kā arī salīdzinoši sausas gaisa masas. Tā rezultātā jūnijā paredzams mazāks nokrišņu daudzums par normu.

Lasi vēl: Konkrētās pašvaldībās izmaksās vairāk nekā 500 eiro lielu naudas atbalstu – vai tev pienāksies?

Ņemot vērā, ka arī maijā bija maz nokrišņu, pastāv risks, ka sausums vasaras sākumā ievērojami pastiprināsies.

Pašlaik lielākais sausums ir konstatēts valsts rietumu un centrālajā daļā, īpaši Zemgalē, savukārt labāka situācija ir Latgalē, Sēlijā un Vidzemes austrumos. Ugunsbīstamība mežos turpina pieaugt, un daļā Zemgales un Vidzemes tādēļ ir spēkā oranžā līmeņa brīdinājums.

 

Leave a Comment