Komisija iepazīstina ar jauno Vienotā tirgus ārkārtas instrumentu

Šodien Komisija iepazīstina ar jauno Vienotā tirgus ārkārtas instrumentu (VTĀI). Šā krīzes pārvaldības satvara mērķis ir turpmāku ārkārtas situāciju gadījumā iedzīvotāju un uzņēmumu interesēs visā ES saglabāt preču un pakalpojumu brīvu apriti, personu brīvu pārvietošanos un svarīgu preču un pakalpojumu pieejamību.

Lai gan vienotais tirgus ir apliecinājis sevi kā mūsu labākais aktīvs krīzes pārvarēšanā, Covid-19 pandēmija ir izgaismojusi strukturālus trūkumus, kas kavē ES spēju efektīvi un saskaņoti reaģēt uz ārkārtas situācijām. Vienpusēji pasākumi ir izraisījuši sadrumstalotību, vēl vairāk saasinājuši krīzi un īpaši smagi skāruši MVU.

Priekšsēdētājas izpildvietniece jautājumos par digitālajam laikmetam gatavu Eiropu Margrēte Vestagere: “Covid-19 krīze skaidri parādīja: mums ir jāpanāk, ka vienotais tirgus darbojas visu laiku, arī krīzes laikā. Mums tas ir jāpadara spēcīgāks. Mums ir vajadzīgi jauni mehānismi, kas ļauj reaģēt ātri un kopīgi, lai, saskaroties ar jaunu krīzi, mēs spētu nodrošināt, ka vienotais tirgus paliek atvērts un ka Eiropas iedzīvotāju pasargāšanai joprojām ir pieejamas vitāli svarīgas preces. Jaunais Vienotā tirgus ārkārtas instruments to nodrošinās.”

Iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons: “Pēdējos gados piedzīvotajās krīzēs mēs smagi strādājām, lai saglabātu netraucētu vienotā tirgus darbību, turētu robežas un piegādes ķēdes atvērtas un nodrošinātu to produktu un pakalpojumu pieejamību, kas mūsu iedzīvotājiem bija vajadzīgi. Taču mums jābūt labāk sagatavotiem, prognozējot nākamo krīzi un reaģējot uz to.

Vienotā tirgus ārkārtas instruments nevis paļausies uz tūlītējām, improvizētām darbībām, bet būs strukturāls risinājums, kas nebaltās dienās palīdzēs saglabāt preču un pakalpojumu brīvu apriti un cilvēku brīvu pārvietošanos. VTĀI nodrošinās labāku koordināciju ar dalībvalstīm, palīdzēs novērst un ierobežot potenciālās krīzes ietekmi uz rūpniecību un ekonomiku un nodrošinās Eiropai mehānismus, kas ir mūsu globālajiem partneriem, bet nav mums.”

Plašāka informācija:

Pret krīzēm noturīga vienotā tirgus veidošana: Eiropai paredzēts stingru mehānismu kopums nolūkā saglabāt preču un pakalpojumu brīvu apriti un relevanto preču un pakalpoj (europa.eu)

Leave a Comment