Ko nedrīkst darīt 8. janvārī: nekādā gadījumā šo neiznesiet no mājas, jo tad būs nelaime

Nākamajā dienā pēc Kristus piedzimšanas svētkiem pareizticīgie svin Vissvētākās Dievmātes katedrāles dienu. Šajā dienā ir ierasts slavēt Dievmāti, kura ir dzemdējusi Pestītāju.

Tautā 8.janvāris tiek dēvēts par “Babas putras” dienu. Šie svētki ir par godu vecmātēm un dzemdētājām. Šajā dienā saimnieces noteikti vārīja putru, ar kuru bija nepieciešams pabarot viesus. Bet sievietēm, kuras nesen bija dzemdējušas bērnu, speciāli tika cepti pīrāgi. Vecmātēm tika pasniegtas dāvanas un apsveikumi svētkos.

Arī aizliegumi attiecībā uz šo dienu saistīti ar dzemdētājām un vecmātēm. Šajā dienā kategoriski nedrīkst viņām ko aizliegt. Pretējā gadījumā atteicējam gaidāmas lielas bēdas.

Lasi vēl: Traģēdija: 16 gadīgā mazmeita atnāca ciemos pie omītes un tur arī nomira; kas notika?

Nekādā gadījumā nedrīkst strādāt, jo īpaši topošās mātes un tēvi, savādāk bērns var piedzimt ar kaitēm. Nav ieteicams ēst piedegušu putru, lai izvairītos no strīdiem ģimenē. No mājas nevajag iznest vecus krāmus – tas ir uz nelaimi.

Kas attiecas uz laikapstākļiem, ja sniegs pie rokām līp klāt, tad būs silts. Ja sāk dziedāt žubītes, būs labs laiks. Ziemeļu vējš liecina par gaidāmo salu. Bet putenis un sals 8. janvārī sola aukstu vasaru.

Leave a Comment