Ko ēst, kad pāri pusmūžam? Pareizas ēdienkartes principi

Krējums labāks par speķi
Gados vecāku cilvēku uzturā taukvielas drīkst būt pavisam nedaudz. Jāierobežo holesterīnu saturošie produkti: aknas, speķis, nieres, smadzenes, trekna gaļa, zivju ikri, olas dzeltenums, arī dzīvnieku (liellopa, aitas, cūkas) un putnu (pīles, zoss, vistas) tauki.

No dzīvnieku izcelsmes taukvielām šajā vecumā piemērotāks ir krējums (ieteicams 10%) un arī tikai 1 ēdamkarote dienā kopā ar gatavu ēdienu. Svarīgi, lai uzturā būtu 20–25 g augu – kukurūzas, saulespuķu, olīvu, rapšu u.c. – eļļas.

Jādraudzējas ar jūraskāpostiem
Uzveikt aterosklerozi gados vecākiem cilvēkiem var palīdzēt tādas jūras veltes kā jūraskāposti, kalmāri, garneles, kas satur jodu un citas vērtīgas vielas, kā arī labvēlīgi ietekmē lipīdu maiņu.

Ogļhidrātu daudzums uzturā jāsamazina līdz 300 g dienā un pirmām kārtām – uz cukura un saldumu rēķina. Tas nepieciešams aizkuņģa dziedzera, aknu, žults izvadceļu normālai darbībai un cukura diabēta profilaksei. Saldumu vietā labāk ēst augļus, ogas, medu, kuros cukuru galvenokārt pārstāv fruktoze.

Ne mazāk svarīgi arī ierobežot vārāmo sāli – līdz 5 g dienā, atturēties no sālītām zivīm, gurķiem, sēnēm. Pārāk bieža šo produktu lietošana veicina arteriālā spiediena paaugstināšanos, šķidruma aizkavēšanos organismā un apgrūtina sirdsdarbību.

No kā novecojam?
Zinātnieki apgalvo: no oksidantu stresa, hroniskiem iekaisumiem un kalorijām bagāta uztura.

Kas ir oksidantu stress? Tas ir novecošanas iemesls, un to izraisa mūsu ierastais dzīvesveids. Cilvēka organisms ir radīts vienkāršiem ēdieniem, aktīvām kustībām un nelielam stresam. Toties mēs uzturā lietojam smagus pārtikas produktus ar dažādām mazizpētītām piedevām, maz kustamies un nevingrojam, toties nepārtraukti esam stresa stāvoklī. Rezultātā organismā veidojas brīvie radikāļi, kas uzbrūk šūnām, tā saīsinot mūžu visam organismam.

Pētījumos pierādīts, ka uzturs ar zemu kaloriju daudzumu novecošanos palēnina.

Pretiekaisumu iedarbība piemīt jūras zivīm, krāsainajiem dārzeņiem un augļiem, auzām, miežiem, pākšaugiem, riekstiem. Mūsdienu cilvēkiem, kuriem jau pāri… mediķi rekomendē 10 produktus, kas obligāti iekļaujami ēdienkartē. Tie ir ķiploki, sīpoli (arī zaļie lociņi, šalotes sīpoli, puravi, spināti), mieži, griķi, zaļumi (arī savvaļas), pupas, lēcas, asie pipari, rieksti un saulespuķu sēkliņas, Briseles kāposti, kefīrs un jogurts.

Biežāk uzturā būtu jālieto ēdiens ar paaugstinātu magnija un kālija sāļu saturu: no prosas, rīsiem, auzu putraimiem, žāvētām plūmēm un aprikozēm, kāpostiem, burkāniem, bietēm, kartupeļiem.

Galdā jābūt arī kliju vai pilngraudu maizei. Veselīgi ir apelsīni, sarkanā paprika, aronijas, jāņogas, upenes, pētersīļi, dillēs, ērkšķogas, mežrozīšu novārījums. Ēst vēlams 4–5 reizes dienā, bet gatavot maltīti jācenšas bez tauku piedevām – vārīt, sautēt, tvaicēt, gatavot cepeškrāsnī.

Leave a Comment