“Ko darīt zemestrīces laikā”: vienkārši noteikumi, kas jāzina ikvienam

6. februārī Rietumāziju piemeklēja spēcīga dabas katastrofa. Zemestrīce Turcijā un Sīrijā ar magnitūdu 7,8 jau prasījusi 5000 cilvēku dzīvības, un šis skaitlis var nebūt galīgs. Vēl tūkstošiem cilvēku tika ievainoti vai zaudēja mājas.

 

Ko darīt zemestrīces gadījumā – noderīgs atgādinājums

Ja esat iepriekš brīdināts par zemestrīci , pirmo reizi jāņem līdzi pārtikas un medikamentu krājumi (piemēram, trauksmes korpuss), jāizslēdz gāze un sildītāji un jāiziet no mājas. Uz ielas jāturas tālāk no ēkām, elektrolīnijām. Dodieties uz plašu laukumu, sporta laukumu vai jebkuru vietu bez ēkām vai kokiem.

Tomēr ārkārtīgi reti ir iespējams iepriekš paredzēt zemestrīci. Visbiežāk šāds incidents notiek bez brīdinājuma, un jums ir jārīkojas ātri. Ko darīt zemestrīces laikā, ir atkarīgs no tā, kur jūs šobrīd atrodaties.

Ko darīt iekštelpās notikušas zemestrīces gadījumā

Ja atrodaties ēkas augšējos stāvos , atveriet durvis zemestrīces laikā un stāviet durvīs. Šī ir stiprākā un drošākā vieta dzīvoklī. Vēlams, lai durvis būtu prom no loga un smagām mēbelēm. Jūs varat arī rāpot zem galda vai zem gultas. Nosedziet galvu ar rokām.

Tiklīdz trīce beidzas, atstājiet māju un dodieties ārā. Jums jākāpj pa parasto vai ugunsdzēsēju kāpnēm – nekādā gadījumā neizmantojiet liftu.

Ja zemestrīce jūs noķēra apakšējos stāvos , nekavējoties atstājiet māju un dodieties ārā. Ja jums tas ir pie rokas, ņemiet līdzi ārkārtas lietu.

Nesteidzieties atgriezties mājās tūlīt pēc zemestrīces. Pēcgrūdieni iespējami dažu minūšu laikā. Turklāt mājā var būt gāzes noplūde.

Ko darīt, ja uz ielas notiek zemestrīce

Ja atrodaties pilsētas attīstības vidū – stāviet tuvākās ēkas durvīs, lai pasargātu sevi no gružiem. Pārējos gadījumos meklējiet atklātu vietu bez ēkām un kokiem – rotaļu laukumu, skvēru, plašu zālienu utt. Pārvietojieties prom no ēkām un elektropārvades līnijām.

Lasi vēl: “Tev ir jābūt ļoti uzmanīgam, it īpaši februāra vidū”; Nosauktas 4 zodiaka zīmes, kurām jābūt īpaši piesardzīgām

Ko darīt, ja automašīnā notiek zemestrīce

Ja iespējams, labāk novietot automašīnu atklātā vietā prom no ēkām. Apturiet transportu un neatstājiet automašīnu – šeit ir diezgan droši. Jūs varat noliekties sēdeklī un aizsegt galvu ar rokām. Palieciet transportlīdzeklī, līdz trīce beidzas.

Leave a Comment