Ko darīt ar mazdārziņu ražas pārpalikumiem – noderīgi padomi

Šī iemesla dēļ, ja dārzā pāri paliekošu augļu ir pārāk daudz un tos nav iespējams nekā citādi realizēt, tos var nodot Valmieras pilsētas atkritumu apsaimniekotājam SIA “ZAAO” (ZAAO), ievietojot sadzīves atkritumu konteineros. Un, ja nepieciešams, pasūtot papildu konteinerus sadzīves atkritumu savākšanai. ZAAO informē, ka privātpersonām bioloģisko atkritumu vākšana šobrīd atsevišķi netiek piedāvāta – saskaņā ar 02.04.2013. Ministru kabineta noteikumiem Nr.184 “Noteikumi par atkritumu dalītu savākšanu, sagatavošanu atkārtotai izmantošanai, pārstrādi un materiālu reģenerāciju” iespēja nodot bioloģiskos atkritumus tiek plānota no 2021.gada.

Zaļos atkritumus – zāli, lapas, sīkzarus (taču ne bojātus ābolus, citus augļus vai dārzeņus) – par atsevišķu samaksu atkritumu apsaimniekotājs pieņem EKO laukumā Dzelzceļa ielā 5.

Konsultācijas par dažādu veidu atkritumu nodošanas iespējām pieejamas ZAAO birojā Rīgas ielā 32 Valmierā darba dienās no plkst.8.00 līdz 17.00, kā arī zvanot pa tālruni 64281250 vai sazinoties e-pastā [email protected].

Atkritumu, tai skaitā dārza atkritumu, atstāšana mežā ir administratīvs pārkāpums, par ko atbilstoši Administratīvo pārkāpumu kodeksa 58.pantam piemērojams naudas sods 70-700 eiro apmērā. Atkritumu izgāšana mežā rada kaitējumu gan kokiem, traucējot to sakņu dabisko apgādi ar skābekli, gan sekmē kaitīgu invazīvo dzīvnieku un augu sugu nonākšanu dabiskos biotopos. Ar dārza atkritumiem mežā var nokļūt invazīvie Spānijas kailgliemeži. Āboli, citi pūstoši zaļie dārza atkritumi un dārzeņi šiem gliemežiem ir labvēlīga vairošanās un barošanās vide.

 

Kā saglabāt ķiplokus svaigus visu gadu. Izvēlies kādu no šiem četriem variantiem!

Leave a Comment