Kalcijs – senioru palīgs stipriem kauliem

Viena no nozīmīgākajām cilvēka organismā atrodamajām minerālvielām ir kalcijs. Tas rūpējas par kaulu un zobu izturību, kā arī veicina normālu sirds, muskuļu un nervu sistēmas darbību.

Kalcija uzņemšana īpaši ir vecāka gadagājuma cilvēkiem, jo, hormonālu izmaiņu dēļ, senioriem šī minerālviela uzsūcas sliktāk, kā rezultātā kauli kļūst trauslāki un lūst. Par kalcija nozīmi senioriem un to, kā atpazīt šīs vērtīgās minerālvielas trūkumu organismā, stāsta ģimenes ārste Zane Zitmane un BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

Kā atpazīt kalcija trūkumu?

Z. Zitmane skaidro, ka par kalcija trūkumu organismā var liecināt dažādi simptomi – bieža nagu šķelšanās, regulāri kaulu lūzumi, trausli zobi, krampji, muguras vai gūžu sāpes, spēcīgas galvassāpes, paātrināta sirdsdarbība, kā arī paaugstināts asinsspiediens, bezmiegs un nervu vai muskuļu raustīšanās. Ja ilgstoši parādās kāds no minētajiem simptomiem, ieteicams apmeklēt ārstu un veikt asins vai urīna analīzes, lai noteiktu kalcija līmeni organismā. Sievietēm pēc 65 un vīriešiem pēc 70 ieteicams regulāri noteikt kaulu blīvumu, veicot osteodensitometriju.

Par kalcija līmeni organismā jārūpējas laikus

Ģimenes ārste norāda, ka cilvēka kauliem piemīt dabiska īpašība noārdīties un atjaunoties visas dzīves garumā, tomēr novecojot kaulu masa pakāpeniski samazinās. Tāpēc kalcija uzņemšana ir īpaši svarīga senioriem osteoporozes profilaksei. Speciāliste atgādina: kalcija uzkrājumi organismā veidojas tikai līdz aptuveni 30 gadu vecumam. Pēc tam kaulu stiprību un kalcija uzkrājumus palielināt vairs nav iespējams, tomēr tos var uzturēt esošajā līmenī. Šī iemesla dēļ par kalcija līmeni organismā jārūpējas laicīgi, lai vecumdienas sagaidītu ar veseliem un stipriem kauliem un zobiem.

Ieteicamā kalcija dienas deva

Lai ilgtermiņā nodrošinātu zobu un kaulu veselību, pieaugušajiem dienā ieteicams uzņemt 1000 miligramu, savukārt pēc 65 gadu vecuma 1500 miligramu kalcija. Z. Zitmane atgādina, ka nozīmīgākie kalcija avoti uzturā ir piena produkti (īpaši cietais siers un jogurts), zivis (sevišķi sardīnes), pākšaugi, rieksti, dažādas sēklas (piemēram, čia sēklas), kā arī brokoļi, pētersīļi un kalē kāposti. Ja ieteicamo dienas devu ar uzturu neizdodas uzņemt, tad papildus var lietot uztura bagātinātājus. Speciāliste norāda, ka kalcija dienas devu ieteicams sadalīt 2-3 reizēm, jo vienā reizē organismā var uzsūkties tikai līdz 500 miligramiem. BENU Aptiekas farmaceite Z. Ozoliņa skaidro, ka kalcija kā uztura bagātinātāja ieteicamais lietošanas laiks ir vakarpuse, savukārt, ja kalcijs tiek lietots apvienojumā ar kādu citu minerālvielu, tad kalciju vēlams lietot dienas pirmajā pusē.

Kas veicina kalcija uzsūkšanos?

Z. Ozoliņa atklāj, ka, lai kalcijs organismā pilnvērtīgi uzsūktos, uzturs jāpapildina ar D vitamīnu, kā arī organismā jābūt pietiekamam daudzumam magnija un cinka. Z. Zitmane brīdina, ka vienā ēdienreizē nav ieteicams lietot kalciju un dzelzi saturošos produktus, jo tie traucē viens otra uzsūkšanos. Lai kalcijs organismā pilnvērtīgi uzsūktos, abas speciālistes uzsver arī veselīga un pilnvērtīga uztura un regulāru fizisko aktivitāšu nozīmi, kā arī nepieciešamību ierobežot tabakas, kofeīnu saturošu produktu un alkoholisko dzērienu lietošanu.

Leave a Comment