Karstā laikā cilvēki nepievērš uzmanību tam, ko dzer

Trešdaļa (34 %) pircēju nepievērš uzmanību dzeramā ūdens izcelsmei un tā īpašībām, lai gan to lieto katru dienu. Kā parāda pētījumu kompānijas „Berent” maijā veiktais pētījums, tikai viena ceturtā daļa (25 %) cilvēku pērk ūdeni veselības apsvērumu dēļ. Kā apgalvo veselības speciālisti, lielākā daļa cilvēku pieļauj kļūdu nepadomājot, ka ūdens, ko dzer ikdienā, var ietekmēt viņu pašsajūtu.

Pat tādas pazīmes kā galvassāpes vai enerģijas trūkums var liecināt par organismam nepieciešamo vielu, minerālvielu vai vitamīnu trūkumu.

„Ja cilvēku nomoka nogurums vai pārņem spēku izsīkums, viņš ķeras pie zālēm vai uztura bagātinātājiem, bet reti padomā par to, ka visu var sākt pamazām. Viena no iespējām ir ikdienas rituālu maiņa. Ne velti ir ieteicams izdzert 1,5–2 litrus ūdens dienā. Šāds ikdienas ieradums var palīdzēt justies labāk”, — stāsta klīnikas „Euromed” ģimenes ārste Ala Grigiene.

Ārste vērš uzmanību, ka, lai justos labi, ir svarīgi izvērtēt ūdens sastāvu. „Lai cilvēks būtu možs un enerģisks, ir svarīgi apgādāt organismu ar nepieciešamajām vielām. Minerālvielas un vitamīni ir mikrouztura pamats, tie organismam ir tikpat svarīgi kā pārtika. Tā kā lielu daļu minerālvielu organisms uzņem ar ūdeni, ir svarīgi pievērst uzmanību tā īpašībām. Piemēram, ikdienā dzerot minerālūdeni, tas apgādā organismu ar svarīgām vielām. Maldīgs ir uzskats, ka sāļums parāda sāļu daudzumu — jo minerālūdens ir sāļāks, jo tas satur vairāk minerālvielu”, — stāsta Ala.

Tikai ceturtā daļa aptaujāto pirms ūdens iegādes izvērtē minerālvielu daudzumu un ietekmi. Pētījuma rezultāti parāda, ka pircēji, izvēloties ūdeni veikalos, koncentrējas uz ieguvumiem, kas nav saistīti ar veselību. Visbiežāk pircēji izvēlas ūdeni pēc garšas (72 %) vai cenas (60 %).

Pēc ārstes domām, vajadzētu būt otrādi — pircējiem vispirms būtu jādomā par pašsajūtu un jāizvēlas organismam vērtīgi produkti. „Magnijs uzlabo asinsriti, sirdsdarbības ritmu, kalcijs ir svarīgs kauliem, zobiem un nagiem, nātrijs uztur šķidruma līdzsvaru organismā, savukārt hlorīds pozitīvi ietekmē gremošanu. Visas šīs organismam nepieciešamās minerālvielas var iegūt, sabalansējot uzturu vai papildinot to ar citiem minerālvielu avotiem”, — iesaka ārste.

Maijā Lietuvā pētījumu kompānija „Berent” ir veikusi reprezentatīvu sabiedriskās domas pētījumu par dzeramā ūdens lietošanas paradumiem un kritērijiem, izvēloties minerālūdeni.

Leave a Comment