Kāpēc zviedriem aizliegts aizsegt logus ar aizkariem un žalūzijām? Pārsteidzošs iemesls, kas sakņojas vēsturē!

Ja nav aizkaru un žalūziju, katrs logs karaļvalstī (vismaz vecajās mājās) ir aprīkots ar apšaubāmu apdari spoguļa veidā, kas no ārpuses piekārts pie rāmja. Pirmkārt, runa ir par virtuvēm un telpām, kurās zviedri ir pieraduši baudīt maltīti.

Tas izskatās šādi: rāmim uz īpaša loka tiek piestiprināts velosipēda spogulim līdzīgs spogulis. Sastopami arī paštaisīti izstrādājumi, taču principā pastāv rūpnieciskās ražošanas tradīcijas, kas aizsākās 18. gadsimtā. Vairāki no uzstādītajiem spoguļiem ir diezgan veci, un uz tiem ir plāksne, kas norāda uz to vēsturisko statusu un valdības aizsardzību.

Stokholmas pilsētas leģenda vēsta, ka zviedriem šādi spoguļi nepieciešami kā iemesls tenkām pie rīta kafijas: viņi saka, viens skatiens spogulī ļauj uzzināt, ko dara kaimiņi, kur iet Pepija Garzeķe un kā klājas trollīšiem Muminiem. Šīs “ierīces” sauc par “spoguļiem” vai “tenku logiem”, un tām ir tāda pati loma kā citās valstīs soliņiem pie mājokļu ieejām un pagalmos.

Šim dīvainajam ieradumam ir vairāki citi populāri skaidrojumi. Viens no tiem ir saistīts ar zviedru seksuālo atbrīvotību un daudzajām perversijām.

 

Zviedri atzīst, ka viņiem vienkārši patīk “palūrēt”. Citās valstīs šo parādību sauc par vuaerismu un uzskata par deviāciju – tas ir, novirzi. Bet zviedriem ir cits viedoklis. Pēdējos gados līdzīga prakse ir plaši izplatījusies Itālijā un Francijā, kur līdzīgi spoguļi, kas nereti aprīkoti ar tālvadības pulti, tiek izmantoti izjokošanai.

Lasi vēl: Ārkārtīgi karsta 2024. gada vasara Austrumeiropā izraisīs dabas kataklizmas – ko sagaidīsim?

Cits skaidrojums vēsta, ka šāda atstarojoša ierīce ir nekas vairāk kā inovatīva 18. gadsimta drošības sistēma. Ja mājsaimniece, gatavojot maltīti, pamana spogulī kaut ko aizdomīgu, viņa nekavējoties metīsies aizsargāt savu īpašumu, izmantojot dārza šļūteni vai citus priekšmetus.

Visbeidzot, pēdējais variants, šķiet, visvairāk atbilst patiesībai: spogulis ir nepieciešams, lai uztvertu saules gaismu un novirzītu to atvērtos logos. Zviedrijā lielāko daļu gada ir apmācies laiks, un vietējie iedzīvotāji cieš no D vitamīna trūkuma.

Starp citu, Francijas karaļi un Krievijas imperatori savulaik izmantoja spoguļu sistēmas, lai apgaismotu milzīgās balles zāles un mākslas galerijas savās pilīs.

 

Leave a Comment