Kāpēc nedrīkst plūkt ceriņus: daudzi pat nenojauš, tomēr aiz šī visa slēpjas simtiem gadus vecs likums

Pastāstīsim, kas var notikt, ja tiek rauti ceriņi. Ceriņi zied pavasarī, un daudzi plūc ceriņus, lai mājās atnestu skaistu pušķi.

Tāpat daudzi, ticot ticējumiem, starp ceriņu ziediem meklē ziediņu ar piecām lapiņām, uzskatot, ka šāds atradums atnesīs veiksmi un piepildīs vēlēšanās. Mēs noskaidrojām, vai tiešām var lauzt ceriņu zarus.

Vai var plūkt ceriņus – biologa viedoklis

Botāniķi saka – ja ļoti gribas noplūkt kādu ceriņu krūmu un atnest mājās dažus skaista ceriņa zarus, tad no tāda impulsa labāk atturēties. Pirmkārt, jūs kaitējat augam, otrkārt, sava impulsa dēļ jūs liedzat citiem iespēju izbaudīt brīnišķīgo ceriņu skatu un smaržu.

Uzskats, ka ceriņi labāk attīstīsies un ziedēs, ja tiem nolauzīs zarus, ir maldīgs. Faktiski šāda regulāra procedūra novedīs pie tā, ka augs sāks nokalst un pēc tam nomirs pavisam. Krūms traumējas – nolūzušā zara vietā veidojas brūce, kur var nokļūt infekcija.

Lasi vēl: Lielākā banka Latvijā ”Swedbank” steigšus paziņo svarīgus jaunumus visiem saviem klientiem

Ja nevarat iztikt bez ceriņu pušķa, dariet to ar vismazāko kaitējumu augam. Izvēlieties krūmu, kurā ir daudz ziedkopu, nogrieziet tos no tiem zariem, kurus var saukt par liekiem.

 

Vai var nest ceriņu zarus istabā?

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

Leave a Comment