Kādiem augiem noteikti jābūt mājas aptieciņā? Izlasi un saglabā!

Kliņģerīšu ziedi

Kliņģerītes ievāc bez kātiem ziedēšanas laikā. Labāku drogu iegūst no pildītiem, tumši oranžiem ziediem, jo tajos ir vairāk bioloģiski aktīvo vielu. Sagatavo un žāvē tāpat kā kumelīšu ziedus. No kliņģerīšu ziediem gatavo uzlējumu un novārījumus, ko lieto gremošanas orgānu, žults sekrēcijas stimulēšanai un daudzu citu vainu gadījumos.

Ārīgi izmanto skalošanai un kompresēm uz sasitumiem, kā arī sastiepumu, ādas iekaisumu, brūču un čūlu dziedēšanai. Var pagatavot arī eļļas izvilkumu (attiecībā 1:10), ko lieto kompresēm sasitumu un sāpju gadījumos, brūču dziedēšanai. Kliņģerīšu aktīvajām vielām piemīt pretiekaisuma, spazmolītiska, hipotensīva, ādas granulāciju stimulējoša iedarbība. Drogu var uzglabāt divus gadus.

Ozola miza
Ozola mizu ievāc pavasarī pastiprinātas sulu cirkulācijas laikā, pirms sākušas plaukt lapas, no zariem vai nocirstiem kokiem. Mizas gabalu garums un forma var būt dažāda, tikai jāraugās, lai uz tiem nebūtu krūmveida ķērpju un tie nebūtu biezāki par 2–3 milimetriem. No sasmalcinātas mizas gatavo novārījumu, ņemot pa tējkarotei vai ēdamkarotei uz glāzi ūdens, ko var lietot gan iekšķīgi, gan ārīgi – pret caureju, saindēšanos un citos gadījumos.

Ārīgi lieto pret kāju svīšanu, uroģenitālās sistēmas iekaisumiem, apdegumiem, acu skalošanai. Drogu var uzglabāt piecus gadus.

Lasi vēl: Efektīvs līdzeklis pret matu izkrišanu- serums, kas var mainīt dzīvi.

Melleņu ogas
Ievāc, kad ogas pilnībā nogatavojušās. Tās attīra no piemaisījumiem, izber plānā kārtiņā un vītina saulē vai 35–37 ºC siltumā apmēram vienu dienu. Tad žāvē ne augstāk kā 60 ºC temperatūrā vietā ar labu ventilāciju. Žāvējot jāraugās, lai no ogām neiztecētu sula. Pēc žāvēšanas, saspiežot ogas saujā, tās nedrīkst veidot pikas un krāsot rokas. Mellenēm ir viegla savelkoša iedarbība, tāpēc tās var dot bērniem pret caureju, enterokolītu. No ogām gatavo tēju un novārījumu, ņemot pa ēdamkarotei uz glāzi ūdens. Drogu var uzglabāt divus gadus.

Aveņu ogas
Ievāc no meža avenēm, izvēloties tikai nogatavojušās un kaitēkļu nebojātas ogas. Sagatavo tāpat kā melleņu ogas un lieto tējās, novārījumos, ņemot pa 1–2 tējkarotēm uz glāzi ūdens. Aveņu ogām ir izteikta sviedrējoša iedarbība, tāpēc pagatavotie līdzekļi lietojami pirms gulētiešanas. Drogu var uzglabāt divus gadus.

Liepu ziedi
Liepziedus ievāc no parastās un platlapu liepas pilnziedu laikā. Ziedkopas noplūc kopā ar seglapām, tikai jāraugās, lai tās nebūtu bojātas. Žāvē parastā temperatūrā, sargājot no saules. No liepu ziediem gatavo uzlējumu, ņemot pa 1–2 ēdamkarotēm ziedu uz glāzi verdoša ūdens. Lieto kā sviedrējošu, ķermeņa temperatūru pazeminošu līdzekli saaukstēšanās, augšējo elpošanas ceļu iekaisumu gadījumos. Liepu ziedus var uzglabāt divus gadus.

Lasi vēl: Tibetiešu receptes pret psoriāzi

Plūškoka ziedi un augļi
Ziedus ievāc auga ziedēšanas sākumā, kad lielākā daļa ziedu jau izplaukuši: noplūc visu ziedkopu ar ziediem un vēl neuzziedējušiem ziedpumpuriem un pirms žāvēšanas atdala kātus. Žāvē caurvējā, izbērtus plānā kārtiņā, laiku pa laikam sajaucot.

Plūškoka augļus ievāc bez kāta, kad tie pilnīgi nogatavojušies. Augļus pēc ievākšanas vispirms 2–3 dienas vītina, tad žāvē 50–60 ºC temperatūrā vietā ar labu ventilāciju.
Plūškoka ziedus un augļus tēju un uzlējumu veidā lieto kā sviedrējošus un diurētisku līdzekli pret saaukstēšanos, kā arī bronhīta, drudža, reimatisma, artrīta un citu slimību ārstēšanai.

Piparmētras lapas
Ievāc no dārzā audzētajām piparmētrām auga ziedēšanas laikā, lapas nobraukot, vai arī nopļauj visus lakstus. Žāvē parastos apstākļos labi vēdināmās telpās. Gatavo tēju vai uzlējumu, ņemot tējkaroti vai ēdamkaroti lapu uz glāzi ūdens. Lieto pret sāpēm kuņģī, sliktu dūšu, kā nomierinošu, žulti dzenošu, gāzu novadītāju līdzekli. Ārīgi izmanto inhalācijām, mutes dobuma skalošanai. Drogu uzglabā gadu.

Ķimeņu augļi
Ievāc no pļavas ķimenēm, kad tie ir gaiši brūni. Augus saplūc vai nopļauj, sasien kūlīšos un žāvē caurvējā ēnainā vietā, paklājot apakšā audeklu, lai izbirušie auglīši neaizietu bojā. Pēc tam nokuļ, attīra no pelavām un, ja nepieciešams, žāvē papildus. Izmanto tējas vai uzlējuma pagatavošanai, ņemot uz glāzi ūdens tējkaroti augļu (pirms lietošanas ieteicams nostādināt termosā 4–6 stundas). Ķimeņu aktīvās vielas iedarbojas uz garšas receptoriem, pastiprina gremošanas orgānu darbību, mazina pūšanas un rūgšanas procesus zarnās, darbojas kā gāzu novadītāji līdzekļi, sekmē piena dziedzeru sekrēciju. Drogu var uzglabāt trīs gadus.

Krūkļa miza
Ievācot krūkļa mizu, svarīgi iegaumēt, ka pirms lietošanas miza jāuzglabā vismaz gadu vai arī jākarsē 100 ºC temperatūrā ne mazāk par vienu stundu. Tas jādara tāpēc, ka miza satur indīgas vielas, kuras izraisa sliktu dūšu, vemšanu, sāpes kuņģa un zarnu traktā.

Lasi vēl: Pat nenojautu, ka arbūza miza spēj uzlabot veselību!

Kad ko lietot
Vitamīnu tējām noder mežrozīšu, upeņu un pīlādžu augļi, nātru lapas, meža zemeņu augļi un lapas.

Akūta bronhīta gadījumos ieteicamas māllēpju lapas un ziedi, kā arī Īslandes ķērpis, kas sevišķi ieteicams veciem, vājiem cilvēkiem, kam ir hronisks bronhu katars. Labu efektu dod arī šaurlapu ceļtekas laksti.

Krūšu tējām saaukstēšanās un augšējo elpceļu iekaisumu gadījumos var lietot māllēpju lapas un ziedus, Īslandes ķērpi, šaurlapu ceļtekas lakstus, gaiļbiksīšu sakneņus ar saknēm, timiāna un mārsila lakstus. Ja nepieciešams pastiprināt atkrēpošanu, ieteicamas gaiļbiksīšu saknes, kuras var lietot kopā ar šaurlapu ceļtekas lakstiem.

Timiāna un mārsila lakstus lieto spastisku bronhītu gadījumos. Šīs drogas dažādās kombinācijās var izmantot klepus tēju pagatavošanai: ņem ēdamkaroti drogas uz glāzi verdoša ūdens. Visas tējas dzer karstas, bet to saldināšanai var lietot medu. Dzer pa glāzei vai pusglāzei 3 reizes dienā. Visas šīs drogas uzglabājamas divus gadus.

Drogu uzglabāšana
* Drogas jāuzglabā slēgtos stikla, koka, papes vai metāla traukos. Polietilēna maisiņi nav ieteicami.

* Drogas jāglabā tumšā vietā, sargājot no saules stariem.

* Ieteicams sagatavot nelielus krājumus – viena gada patēriņam, lai gan dažas drogas var uzglabāt arī ilgāku laiku.

* Jāievēro katras drogas uzglabāšanas ilgums. Tas atkarīgs no augā esošo bioloģiski aktīvo vielu satura un noturības.

* Drogas ieteicams uzglabāt nesasmalcinātā veidā, jo tad tajās labāk saglabājas ārstnieciskās vielas. Sasmalcina parasti pirms lietošanas. Aptiekā iegādātās drogas ir gatavas lietošanai.

* Uz traukiem, kuros drogas tiek uzglabātas, noteikti jābūt uzrakstam ar auga nosaukumu un norādi par ievākšanas laiku.

Avots: feelgood.com

Leave a Comment