Kādiem augiem noteikti jābūt mājas aptieciņā? Izlasi un saglabā!

Mājas aptieciņā vajadzētu būt kumelīšu, kliņģerīšu, liepu un melno plūškoku ziediem, salvijas, piparmētras, milteņu un māllēpju lapām, ozola mizai, ķimeņu, aveņu un melleņu augļiem, pelašķu un sunīšu lakstiem…

Tāpat pielietojums bieži atradīsies Islandes ķērpim, timiāna vai mārsila lakstiem, asinszāles lakstiem, linu un sinepju sēklām, arī dažādiem ar vitamīniem bagātiem augiem. Protams, atkarībā no konkrētās nepieciešamības drogu sortiments var būt arī plašāks.

Lasi vēl: Iedarbīgs līdzeklis, kas uz visiem laikiem izārstēs alkoholismu!

Kumelīšu ziedi
Kumelīšu ziedus ievāc no dārzā audzētajām smaržīgajām jeb aptiekas kumelītēm, kad to mēlziedi vēl ir horizontālā stāvoklī, ziedkātu garums 3–5 centimetri. Lakstus parasti nevāc, jo tajos ir maz bioloģiski aktīvo vielu. Var ievākt arī maura jeb zaļo kumelīšu ziedus bez kātiņiem. Tos žāvē siltās, labi vēdināmās telpās. Maura kumelīšu ziedus lieto tikai ārīgi – kompresēm, skalošanai, vannām. Iekšķīgai lietošanai izmanto tikai smaržīgās dārza kumelītes. No ziediem gatavo uzlējumu, ņemot pa 1–3 tējkarotēm ziedu uz glāzi verdoša ūdens. Uzlējuma koncentrācija atkarīga no tā, kādām vajadzībām tā nepieciešama. Kumelīšu preparātiem ir spazmolītiska, pretiekaisumu, sviedrējoša, antialerģiska, žults sekrēciju stimulējoša, gāzes novadoša iedarbība. Kumelītes var lietot jebkurā vecumā – gan zīdaiņi, gan pavisam veci cilvēki. Drogu var uzglabāt gadu.

Kādai vajadzībai katrs no tiem lietojams, lasi nākamajā lapā!

Leave a Comment