Kad Latvijā iestāsies stabils un ilgstošs siltums? Laika ziņu vērotājs atklāj, kāds gaidāms aprīlis

Foto – Pexels

Pēdējās dienās laika apstākļi šķiet mūs vēlas pārsteigt, jo šis pavasaris tāds patiešām ir – pirms dažām dienām sagaidīts vasarīgs siltums, bet 3.aprīlī aiz loga jau sinoptiķu solītā gandrīz vai ziema, ir atpakaļ. Kādu aprīļa mēnesi sola laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs?

Laika zīmes ir ārējās pazīmes, kas raksturo dabas un vides apstākļus noteiktā laika periodā. Tās var ietvert dažādas parādības un norādīt uz sezonālām izmaiņām, piemēram, pavasara sākumu vai rudens iestāšanos. Laika zīmes var būt gan bioloģiskas, gan fiziskas, un tās ir saistītas ar dabas ciklu un izmaiņām dabas vidē.

Pazīmes, kas raksturo gadalaiku nomaiņu:

Pavasaris: Sāk uzplaukt pirmie ziedi, dzirdamas putnu dziesmas, meža dzīvnieki kļūst aktīvāki, kā arī kokiem parādās pirmās zaļās lapas – tas viss ir pavasara vēstneši.

Vasaras sākums: Augļu un dārzeņu nogatavošanās, intensīva zaļošana dabā, siltāka gaisa temperatūra un garākas dienas, ir raksturīgas vasaras sākumam.

Rudens iestāšanās: Koku lapu krāsošanās, pirmie sala periodi, putni migrē uz dienvidiem un citi dzīvnieki sagatavojas ziemai.

Ziema: Pirmais sniegs, ledus veidošanās, zemāka gaisa temperatūra – tās ir pazīmes par ziemas iestāšanos.

Izpildi šo testu!

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 40%

0%

Laika zīmes ir bijušas svarīgs cilvēku dzīvesveida un lauksaimniecības kalendāra sastāvdaļa gadsimtu gaitā, jo tās palīdz noteikt laiku saimnieciskajām darbībām, piemēram, lauksaimniecībā un zvejniecībā. Turklāt tās sniedz cilvēkiem ieskatu dabas ciklā un vides procesos, kā arī atgādina par dabas skaistumu un mainīgumu.

Foto – Pexels

Taču aprīļa mēnesi mums sola laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs?

Raksta turpinājumu lasi nākošajā lapā:

Leave a Comment