Kad nervi netur. Augu līdzekļi, kas atslābina un nomierina

Ieslēgt bremzes
Sintētiskie nomierinošie līdzekļi jālieto tikai ārkārtas gadījumos, jo tie ļoti ātri rada atkarību. Tāpēc emocionālās spriedzes mazināšanai var izmantot augus neiroleptiķus (no grieķu neuron – “nervs” un leptos – “maigs, smalks”), kam piemīt sedatīva, proti, nomierinoša iedarbība.

Der atgādināt, ka līderi nomierinošo augu klāstā ir melisa, piparmētra, baldriāns, raudene, apiņu rogas, vilkābele, mātere, asinszāle, novirzītā peonija, auzas, ķiploki, avenes, pienenes, pastinaks, majorāns, šaurlapu ugunspuķe.

Piemēram, ārstnieciskās vielas, ko satur mātere, maina nervu impulsu virzību no galvas smadzeņu garozas uz zemgarozu, tā samazinot emocionālās reakcijas. Māteres preparātiem nav miegu izraisoša efekta, bet tie pastiprina bremzēšanas procesus galvas smadzeņu garozā, uzlabojot atjaunošanās procesus centrālajā nervu sistēmā.

Ir pietiekami daudz augu, ar kuru starpniecību var savaldīt no “rāmjiem izgājušus” nervus, novērst bezmiegu un bez jebkāda iemesla radušos agresiju.

Baldriānam nekāda īpaša reklāma nav nepieciešama – visi zina, ka baldriāns noņem stresu un ļauj organismam atslābināties. Turklāt viena no lielākajām šā auga priekšrocībām ir tā, ka, neraugoties uz augsto efektivitāti, tas neizraisa pieradumu un bez jebkāda kaitējuma organismam to var lietot vairākas reizes dienā.

Mūsdienās zinātnieku eksperimenti pierādījuši, ka baldriāns pastiprina bremzēšanas procesus, pamazina reflektoru uzbudinājumu, kas arī nosaka tā lietošanu bezmiega, neirožu, arī migrēnas gadījumā. Turklāt baldriāna saknīšu tēja palīdz normalizēt arī gremošanas procesus.

Universāls augs ir arī asinszāle. Tāpat kā melisa un baldriāns tā iedarbojas nomierinoši, lai gan šī iedarbība nav tik spilgti izteikta. Taču pierādīts, ka arī asinszāle ir lielisks dabas dāvāts antidepresants.

Melisas aromātu nav iespējams sajaukt ne ar vienu citu. Tieši tas piesaistīja ne tikai konditoru un parfimēru, bet arī virkni citu speciālistu uzmanību, un lietojums augam tika atrasts ļoti daudzās jomās. Taču galvenā joprojām ir dziedniecība.

Melisa satur ēterisko eļļu, kuras sastāvā ir daudz vērtīgu komponentu, to skaitā askorbīnskābe, kofeīnskābe, oleīnskābe un ursulskābe, arī miecvielas. Visam vērtīgo elementu kompleksam ir nomierinoša iedarbība uz organismu. Melisas tēja (2 tējkarotes uz glāzi verdoša ūdens) ir neaizstājama neirožu, galvas reiboņu un miega traucējumu gadījumos.

Melisas nomierinošā iedarbība īpaši spilgti izpaužas, ja stress ietekmē gremošanas orgānus: melisa noņem spazmas, pēc tasītes tējas atgriežas zaudētā ēstgriba. Melisu bieži pievieno kā sastāvdaļu daudzos nomierinošas iedarbības augu maisījumos, jo tā lieliski sader ar citiem augiem.

Daudz retāk ikdienas dzīvē tiek izmantoti apiņi, kaut gan tautas medicīnā apiņu rogas kā nomierinošs līdzeklis pret neirozēm un bezmiegu izmantots jau ļoti sen.

* Divas ēdamkarotes žāvētu sasmalcinātu rogu ieber termosā, aplej ar puslitru verdoša ūdens, stundu nostādina, tad izkāš un dzer pa 1/4 glāzes 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas paaugstinātas uzbudinātības, nervu pārpūles, bezmiega, arī asinsvadu veģetatīvās distonijas un klimaktērija izraisītu traucējumu gadījumā.

Uzlējums jālieto norādītajā daudzumā, jo pārdozēšana var izraisīt galvassāpes un vemšanu.

Mieru, tikai mieru!
* Rūpīgi sajauc pa 2 tējkarotēm sasmalcinātas baldriāna saknes un piparmētras lapas, pa 3 tējkarotēm raudenes ziedus un ārstniecības amoliņu. Divas ēdamkarotes maisījuma aplej ar puslitru verdoša ūdens, nostādina, tad izkāš. Dzer pa pusglāzei katru dienu pirms ēšanas kā nomierinošu un vieglu miegu rosinošu līdzekli.

* Divas ēdamkarotes žāvētu sasmalcinātu ārstniecības amoliņa lakstu ieber termosā, aplej ar puslitru verdoša ūdens, 2 stundas nostādina, tad izkāš. Dzer pa 1/3 glāzes 2–3 reizes dienā pret paaugstinātu uzbudinātību, klimaktērija izraisītu neirozi, melanholiju, galvassāpēm.

Nomierināt nervu sistēmu palīdz arī aromātiskās eļļas: ieelpojot raudenes, melisas un rožu aromātu, ne tikai nomierināsies nervi, bet arī uzlabosies vispārējā pašsajūta.

Piparmētras ēteriskā eļļa novērš stipru uzbudinājumu un uzlabo garastāvokli. Augs satur īpašas vielas, kas mazina un noņem spazmas, paplašina koronāros asinsvadus un galvas smadzeņu asinsvadus. Tām ir arī pretsāpju efekts.

Ja novērojama nervozitāte un diezgan bieži moka bezmiegs, ieteicama ģerānija. Kā liecina pētījumi, ieelpojot tās aromātu, jau pēc 2–3 nedēļām nostiprinās nervu sistēma, normalizējas miegs un pazeminās paaugstinātais arteriālais spiediens.

Leave a Comment