Kā uzglabāt piparus: daži veidi, kā ilgstoši izbaudīt to garšu un arī smaržu

Jebkura veida paprika ir vitamīnu un uzturvielu krātuve. Tie spēj arī papildināt visdažādāko ēdienu garšu un piešķirt tiem jaunas notis.

Tomēr jūs vēlaties tos izmantot ēdiena gatavošanā ne tikai ražas aktīvās nogatavināšanas laikā, bet arī ilgu laiku pēc tam – šim nolūkam tas ir jāsagatavo. Šajā rakstā mēs jums pastāstīsim, kā pareizi uzglabāt papriku dažādās formās, lai tie būtu uz galda daudzus mēnešus.

Šķirne un gatavības pakāpe

Paprikas uzglabāšanai ziemā vislabāk piemērotas vidēja un vēlīna nogatavošanās šķirnes. Starp tiem ir “California Miracle”, “Yellow Bell”, “Hercules”. Dārzeņu nogatavošanās notiek divos posmos.

Tehniskā gatavība. Tas ir ideāli piemērots saglabāšanai līdz ziemai. Šādi augļi jau ir ieguvuši masu un sasnieguši vajadzīgo izmēru, bet joprojām paliek zaļi un nav nogatavojušies līdz galam.

Botāniskā gatavība. Ja dārzenis iegūst kādai šķirnei raksturīgu spilgtu krāsu (sarkanu, dzeltenu, oranžu, brūnganu), tas nozīmē, ka tas ir patiesi nogatavojies. Protams, tas tiks uzglabāts mazāk, ne vairāk kā 2 mēnešus, ja tiks izpildīti visi nosacījumi.

Sagatavošana

Augļi rūpīgi jānogriež no krūmiem ar asām grieznēm vai dārza šķērēm. Pēc tam nomazgājiet, lai gan ir ieteikumi izmantot mitru drānu vai salveti, nevis tiešu ūdens iedarbību.

Pirms rūpīgas stādīšanas īpatņus var novietot uz virsmas vēsā vietā ar zemu mitrumu un dot tiem nedēļu. Tie, kas nedēļas laikā vismaz nedaudz sabojājas, tiek izņemti un netiek uzglabāti ilgstošai uzglabāšanai. Atlikušajiem dārzeņiem nogriež kātiņu.

 

Temperatūra un mitrums

Botāniski nobriedušu papriku uzglabāšanas telpā temperatūrai jābūt 0-3 grādiem. Zemākā līmenī tie zaudēs vitamīnus, un augstākā līmenī tie, visticamāk, sāks pasliktināties.

Mazāk nobriedušus īpatņus var uzglabāt 8-10 grādu temperatūrā. 50-70% ir optimālais mitruma līmenis. Turklāt, ja telpa ir nevēdināta (piemēram, slēgts pagrabs), ir svarīgi saglabāt augšējo joslu. Noteikti paslēpiet dārzeņus no tiešiem saules stariem. Un, ja saule nokļūst telpā, aizsedziet grāmatzīmi.

 

Uzglabāšanas metodes un vietas

Kur uzglabāt papriku ir vissvarīgākais jautājums, organizējot dārzeņu ilgtermiņa uzglabāšanu. Tas nosaka, cik ilgi un kādā stāvoklī tie tiks saglabāti. Apskatīsim iespējamās vietas.

Lasi vēl: Šoruden trīs zvaigžņu zīmēm nevajadzētu ielaist savā dzīvē cilvēkus no pagātnes

 

Pagrabā

Tās diezgan zemās temperatūras, par kurām mēs runājām iepriekš, ir visvieglāk sasniedzamas privātmājas pagrabā, pagrabā vai saldētavā. Atkarībā no jūsu īpašajiem apstākļiem izvēlieties tehniski vai botāniski nogatavojušos augļus.

Precīzs derīguma termiņš ir ļoti individuāls un atkarīgs gan no ārējiem faktoriem, gan no dārzeņu šķirnes un pagatavošanas. 1,5 mēneši ir gandrīz garantēts periods, un dažos gadījumos paprika saglabājas līdz 3 mēnešiem.

Optimālais iepakojums ir koka kastes. Tie ir ērti un labi izlaiž gaisu – tas ir svarīgi. Kastes apakšdaļai jābūt izklātai ar parastu, pergamenta vai avīžpapīra papīru.

Tad jūs varat vai nu vienkārši salikt augļus 2-3 kārtās, vai arī izmantot kādu no tālāk norādītajām metodēm. Var izmantot arī kartona kastes, papīru un pīti grozi.

 

Leave a Comment