Kā pareizi mazgāt dārzeņus un augļus? Daudzi nemaz par to nenojauš un pieļauj kļūdu

Mēs visi zinām, ka augļi un dārzeņi pirms lietošanas ir jāmazgā. Taču katrs no mums to dara citādi. Kāds vienkārši noskalo ābolu zem tekoša ūdens, bet kāds cits – ar speciālu līdzekli.

Šajā rakstā vēlamies sniegt pamatieteikumus, kas palīdzēs ne tikai kvalitatīvi dezinficēt augļus un dārzeņus, bet arī saglabāt to garšu un lietderīgās īpašības.

Kāpēc vispār mazgāt augļus un dārzeņus?

Uzskaitīsim galvenos iemeslus. Tie ir bioloģiskie un ķīmiskie piesārņotāji.  Tie uz mizas nokļūst no augsnes, ko ienes dažādi kukaiņi un grauzēji, kā arī organiskā mēslojuma lietošanas rezultātā. Piemēram, kūtsmēsli un mājputnu mēsli, ko bieži izmanto kā mēslojumu, var saturēt ļoti lietas.

Turklāt bioloģisko piesārņojumu izraisa arī produktu transportēšana, uzglabāšana veikalu plauktos un saskare ar lielu cilvēku skaitu.

Ķīmiskais piesārņojums rodas pēc dažādu preparātu lietošanas augļu un dārzeņu audzēšanas laikā. Piemēram, pesticīdi, ko izmanto kaitēkļu un patogēnu iznīcināšanai, ir diezgan nepatīkami.

Cita starpā daudzus augļus var papildus apstrādāt ar ķīmiskām vielām, lai tos ilgstoši uzglabātu, transportētu lielos attālumos un piešķirtu tiem tirdzniecībai piemērotu izskatu.

Noskaidro savas zināšanas par latviešu vecvārdiem!

Izpildi šo ātro testu un noskaidro kā tu pārzini latviešu vecvārdus! 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

Your score is

The average score is 53%

0%

Vai mazgāt ar tīru ūdeni, ziepēm vai mazgāšanas līdzekli?

Pastāv plaši izplatīts uzskats, ka augļus pietiek mazgāt zem tekoša ūdens. Tomēr parastais ūdens nespēj nomazgāt ķīmiskās vielas, apstrādes pēdas un kaitīgos mikroorganismus.

Mērcēšana 15-20 minūtes tikai daļēji samazina pesticīdu daudzumu uz mizas. Vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka tas ir taisnība. Piemēram, šeit ir Vides darba grupas (Environmental Working Group) sastādīts saraksts, kurā augļi un dārzeņi sarindoti pēc tā, cik liela ir varbūtība, ka tajos ir pesticīdu atliekas:

Zemenes

Spināti

kāposti, lapu kāposti un sinepju zaļumi

Nektarīni

Āboli

Vīnogas

Paprika un asie pipari

Ķirši

Persiki

Bumbieri

Selerijas

Tomāti

Lasi vēl: Gatavojam uz ziemu marinētus gurķīšus un kas ir interesanti – bez etiķa

Varētu iebilst un teikt, ka vecais labais verdošais ūdens ir mūsu viss. Taču šāda termiskā apstrāde var sabojāt augļu svaigo garšu un samazināt derīgo vielu daudzumu. Piemēram, citrusaugļos esošo C vitamīnu karstais ūdens ātri iznīcina, un zemenes, vīnogas, tomāti un daudzi citi augļi un dārzeņi pēc mērcēšanas verdošā ūdenī vīst.

Attiecībā uz ziepēm un mazgāšanas līdzekļiem ir jāsaprot, kādu produktu izmantot. Piemēram, Rospotrebnadzor eksperti neiesaka izmantot ziepes un trauku mazgāšanas līdzekļus, jo tie satur agresīvas ķīmiskas sastāvdaļas. Ņemot vērā to, ka augļu mizām ir poraina struktūra un šie mazgāšanas līdzekļi pilnībā neizskalojas, iedomājieties, cik daudz papildu ķīmijas var iekļūt organismā.

Par laimi, tagad sāk parādīties mūsdienīgi līdzekļi, piemēram, putojošas, ātri šķīstošas tabletes. Pionieris un tendenču noteicējs šajā jomā ir Fructomoy augļu un dārzeņu mazgāšanas tabletes.

Šī produkta sastāvā ir tikai dabīgas sastāvdaļas, piemēram, sinepju ekstrakts, nātrija bikarbonāts (soda), citronskābe. Jums tikai jāielej traukā silts ūdens, jāievieto tajā augļi, dārzeņi vai garšaugi un jāiemet 2 Fructomoy tabletes.

Tabletes pusotras minūtes laikā pilnībā izšķīdīs ūdenī, izveidojot putojošs šķīdums, kurā var viegli un ērti nomazgāt iecienītākos produktus. Pēc tam šķīdumu viegli nomazgā no virsmas ar tekošu ūdeni, un jūs varat droši baudīt augļus un dārzeņus, kā to paredzējusi daba.

Tomēr atcerieties, ka ar tekošu ūdeni obligāti jāmazgā, gan visi augļi, gan visi dārzeņi!

 

Leave a Comment