Kā pagatavot savu mūža labāko kartupeļu biezeni: profesionāļu padomi

Bieži gatavoju kartupeļu biezeni un gadu gaitā esmu izdomājusi ideālu recepti. Tas ir tas, ko es vēlos dalīties šajā rakstā. Sekojot manam ieteikumam, vari pagatavot aromātisku, krēmīgu biezeni, ko apēdīsiet pāris minūtēs. 

Tāpēc atrotiet piedurknes, paņemiet kartupeļu smalcinātāju un gatavojieties pārsteigt savu ģimeni ar labāko kartupeļu biezeni, ko viņi jebkad ir nogaršojuši!

1. Izvēlieties pareizo kartupeļu šķirni

Visgaršīgākais biezenis tiek gatavots no miltainām kartupeļu šķirnēm. Šīs šķirnes satur daudz cietes, pateicoties kurām kartupeļi vārīšanas laikā labi sadalās gabalos. Rezultātā cieti saturoši kartupeļu biezeni izrādās gaisīgi.

To, vai kartupelis ir cieti saturošs, veikalā var pateikt pēc mizas – tai jābūt raupjai. Kartupeļiem, kas nesatur cieti (šādas šķirnes sauc par “vaskainiem”), ir gluda miza – tas nav piemērots kartupeļu biezenim.

Mājās kartupeļus ar augstu cietes saturu var noteikt, izmantojot vienkāršu testu: sagrieziet kartupeli un berziet kopā pusītes. Ja kartupeļos ir daudz cietes, tad pusītēm vajadzētu pielipt vienai pie otras. Varat to droši izmantot biezeņu pagatavošanai.

Starp citu, pēc krāsas nav iespējams noteikt kartupeļu veidu. Gan miltainiem, gan vaskainiem kartupeļiem ir gan dzeltenas, gan sarkanas šķirnes.

Uzzini, kāpēc mana vecmāmiņa iesaka mazgāt grīdu ar sāli

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? 

1 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 49%

0%

2. Pareizi sagatavojiet kartupeļus

Pirms gatavošanas ir svarīgi kartupeļus sagriezt vienāda izmēra gabaliņos – tas nodrošinās to vienmērīgu gatavošanos un kartupeļu biezenī nebūs nepietiekami izceptu gabalu.

Kartupeļus sasmalciniet rupji, pretējā gadījumā tie uzsūks daudz ūdens, zaudēs garšu un kartupeļu biezenis izrādīsies ūdeņains. Vislabāk bumbuļus sagriezt uz pusēm vai ceturtdaļām.

Ideālā gadījumā kartupeļus nevajag mizot, bet vārīt mizās un nomizot tikai pēc vārīšanas. Tas ir grūtāk un prasīs vairāk laika, bet biezenis būs garšīgāks un aromātiskāks.

Sagrieztos gabaliņus liek traukā ar aukstu ūdeni. Tātad, pirmkārt, tie nekļūs tumšāki, otrkārt, no tiem tiks nomazgāti smalki netīrumi. Kad esat pabeidzis griezt visus kartupeļus, noteciniet ūdeni un ielieciet sasmalcinātos bumbuļus pannā ar iepriekš sālītu aukstu ūdeni.

Nekad nelieciet kartupeļus verdošā ūdenī, pretējā gadījumā tie izcepsies nevienmērīgi. Pirms liek pannu ar sasmalcinātiem kartupeļiem uz uguns, pārliecinieties, vai ūdens pilnībā pārklāj kartupeļus (ar malu).

 

 

Galvenie padomi gan tikai sekos!

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment