Kā ietaupīt, plānojot pirkumus un atsakoties no liekiem tēriņiem

Vairāk nekā puse iedzīvotāju atzīst, ka pārtikas produkti veido ļoti lielu daļu no ikdienas izdevumiem, turklāt algu pieaugums bieži vien neatbilst straujajam cenu kāpumam – daudzi mēģina pārskatīt ikdienas iepirkšanās paradumus.

Šajā rakstā iepirkšanās eksperti pastāstīs, kā šo uzdevumu risināt vēl veiksmīgāk.

 

Kā prātīgāk iegādāties pārtikas preces

Vispirms izanalizējiet ēdienkartes izmaksas un pārskatiet iepirkumu sarakstu, dodot priekšroku vietēji audzētiem produktiem un sezonāliem augļiem un dārzeņiem. Lai mazāk tērētu pārtikai, izpētiet “Maxima” akcijas, dienas piedāvājumus un mēģiniet plānot maltītes dažas dienas iepriekš.

Piemēram, vistas fileju var izcept un apēst vienā ēdienreizē, bet to var izmantot arī plovam, ar ko pietiks vismaz divām trim ēdienreizēm.

Svarīgi! Mēģiniet atteikties no veikalā nopērkamajiem pusfabrikātiem: daudzus produktus ir viegli pagatavot mājās un ievietot saldētavā vēlākai izmantošanai. Ne tikai kotletes vai zivju steiki, bet arī buljons, siera kūkas un pankūkas ar pildījumu lieliski iztur sasaldēšanu.

 

Veselīgi ēst nav dārgi

Pat ja naudas līdzekļi ir ierobežoti, centieties ēst veselīgi – tas nemaz nav tik dārgi, galvenais ir domāt līdzi! Ikdienas ēdienkartē ieteicams iekļaut vismaz 400 gramus augļu un dārzeņu. Kartupeļi šajā apjomā neietilpst, bet kāposti vai burkāni gan.

Papildiniet savu regulāro iepirkumu sarakstu ar pilngraudu un pākšaugu produktiem, bet samaziniet sarkanās gaļas un pārstrādātas gaļas produktu patēriņu līdz trim porcijām nedēļā. Veselībai tas nekaitēs, bet papildu ieguvums būs vērojams spogulī.

 

Pusdienas – no mājām

Biznesa pusdienas tuvējā ēstuvē var būt vienīgais, ko darba dienas laikā izbaudāt. Bet, ja jums steidzami nepieciešama nauda citiem mērķiem, iespējams, nāksies atteikties no sabiedriskajām ēstuvēm. Protams, jūs varat aprēķināt laiku, kas nepieciešams pārtikas produktu meklēšanai, ēdiena gatavošanai un trauku mazgāšanai, un izlemt, ka pusdienas restorānā ietaupīs jums trīs četras stundas, ko varētu izmantot atpūtai.

aču parasti no rosīšanās virtuvē brīvās minūtes reti nozīmē papildu ienākumus. Un jums joprojām ir jāgatavo ēst ģimenei un jāiet iepirkties. Tāpēc daļu no vakariņām ielieciet pusdienu kastītē un ar lepnumu nesiet mājās gatavotas pusdienas uz biroju.

 

Pirkumu saraksts palīdz ekonomēt

Sastādiet sarakstus un pērciet pārtikas produktus uzreiz visa nedēļai, ņemot vērā arī aktuālās “Maxima” akcijas.

Nosakiet, cik daudz esat gatavs šomēnes tērēt pārtikai, un sadaliet to četrās vienādās daļās. Tas būs jūsu iknedēļas pārtikas budžets: varat sastādīt ēdienkarti un pārtikas produktu sarakstu.

Ik pēc pāris dienām iegriezties lielveikalā ir slikta ideja: pastāv risks, ka pie kases jūsu roka sniegsies pēc nevajadzīga našķa vai reklamētas preces, bez kuras jūs varētu iztikt. Centieties galvenos pirkumus veikt reizi nedēļā, nepārsniedzot sarakstu un atvēlēto summu.

Ilgstoši lietojamus pārtikas produktus turklāt var iegādātiess no vairumtirgotājiem, bet maize un garšaugi – mazos piemājas veikaliņos, kur nav daudz citu kārdinājumu. Sezonas augļus un dārzeņus meklējiet tirgū – tur tie, visticamāk, būs lētāki nekā veikalā. Un, ja iepērkaties vēlāk vakarā, varat vienoties par atlaidi.

 

Jāiepērkas nesteidzoties

Atlaidēm ir grūti pretoties, bet vēl grūtāk ir atzīt, ka nevajadzēja tērēt naudu par pārtiku, kas nonāk atkritumu tvertnē. Neļaujieties steigai un pērciet tikai tos pārtikas produktus, kas ir daļa no jūsu parastā uztura. Piemēram, ja jums nepatīk zivju konservi, nav jēgas uzkrāt skapī vairākus dučus zivju konservu kārbu “katram gadījumam”. Maz ticams, ka jūs to apēdīsiet, taču būs žēl izšķiestās naudu.

Savukārt, ja par akcijas cenu pieejami produkti, ko jūsu ģimene lieto regulāri un kuriem turklāt ir ilgs uzglabāšanas termiņš, krājumus var veidot pavisam droši. Un tas palīdzēs ietaupīt!

Leave a Comment